Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-760

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 7 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Dierenwelzijn - Dierenmishandeling in televisieprogramma’s

welzijn van dieren
televisie
audiovisueel programma
dierenbescherming

Chronologie

7/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008)
16/5/2008Antwoord

Vraag nr. 4-760 d.d. 7 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recentelijk werd op een zender de eerste aflevering van het spelprogramma “Lost in Tokyo” uitgezonden. Bij dit programma worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de Japanse cultuur en moeten zij a.d.h.v. allerlei opdrachten proberen zo lang mogelijk in de wedstrijd te blijven. De winnaar krijgt immers een grote som geld, namelijk een bedrag van vijfentwintigduizend euro. Bij de eerste aflevering kregen een aantal deelnemers de opdracht vissen levend te fileren. Je zag de dieren spartelen van de pijn. Vervolgens werden ze met satéstokjes op een bord in de gepaste vorm gebracht om levend te worden opgegeten.

Hiervoor diende dierenrechtenorganisatie GAIA tegen de makers van het spelprogramma, het productiehuis, de deelnemers én het televisiestation een klacht in bij de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn, wegens dierenmishandeling.

Ook dienden zij een klacht in tegen een ander televisieprogramma waarin mensen in een andere cultuur worden “ondergedompeld”. In deze show wordt een hond door een bosjesman op wreedaardige wijze doodgeknuppeld.

Hoewel deze feiten zich niet afspeelden op Belgisch grondgebied, neemt dit niet weg dat wij moeten opkomen voor het algemene dierenwelzijn. Het is belangrijk dat mensen ook via de media in contact komen met cultuurverschillen tussen landen, maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Dergelijke programma’s wekken immers de indruk dat dieren objecten zijn en dat wreedaardig gedrag jegens dieren normaal is.

Daarom had ik van de minister graag een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Hoe reageert de minister op deze wreedheden?

2. Meent de minister dat de huidige wet op het dierenwelzijn volstaat om op te treden jegens het vertonen van daden van geweld jegens dieren en/of dierenmishandeling in de media alsook om op te treden jegens de verantwoordelijken hiervoor?

3. Zo ja, kan dit worden toegelicht, zo neen, welke maatregelen zouden aangewezen zijn?

4. Is de minister bereid de televisiezenders aan te spreken om wat voorzichtiger om te springen met het vertonen van beelden waarbij dieren onwaardig behandeld worden? Zou een “code of conduct” een oplossing kunnen zijn? Kan dit uitvoerig worden toegelicht?

Antwoord ontvangen op 16 mei 2008 :

1. Ik veroordeel elk gebruik van dieren in televisieprogramma's dat gepaard gaat met pijn, lijden of letsel voor de dieren. Mijn beleid is erop gericht om het welzijn van dieren te beschermen en om het publiek bewust te maken van het feit dat dieren onze bescherming verdienen. De media heeft hierin ook een belangrijke voorbeeldfunctie te vervullen.

2. De wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn der dieren verbiedt dierenmishandeling in de media. De overtredingen moeten zich echter wel op Belgisch grondgebied afspelen om vervolgbaar te zijn en dat is in de door u vermelde programma's niet het geval. In het verleden heeft de Inspectiedienst Dierenwelzijn al proces-verbaal opgesteld voor dierenmishandeling in televisieprogramma's die in België opgenomen werden.

3. De dierenwelzijnswetgeving volstaat voor vervolging van overtredingen op Belgisch grondgebied en onze Inspectiedienst Dierenwelzijn voert geregeld controles uit om de naleving ervan te verzekeren.

4. Ik heb aan de dienst Dierenwelzijn gevraagd om een dierenwelzijnscode uit te werken over het gebruik van dieren in televisieprogramma's. Deze code zal voorgelegd worden aan en besproken worden met de belangrijkste televisiezenders. De dienst Dierenwelzijn zal de media begeleiden bij het toepassen van de dierenwelzijnswetgeving in hun ontspanningsprogramma's. De eerste contacten met de televisiezenders over dit onderwerp verliepen reeds zeer positief.