Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7494

van Franco Seminara (PS) d.d. 8 april 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Speculatieve fondsen - Aasgierfondsen - Risico op vijandige speculatie - Geviseerde EU-lidstaten - Toestand in België - Verdediging - Maatregelen - Overleg met andere lidstaten

beleggingsmaatschappij
speculatiekapitaal
economische recessie
Europese Unie
Griekenland
hedgefonds

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7494 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds enkele weken maakt de pers gewag van een bijzonder onrustwekkend fenomeen.

Na een belangrijke rol te hebben gespeeld in de Amerikaanse beurscrisis, die zich heeft omgevormd in een wereldwijde economische crisis, zijn de - hoofdzakelijke Amerikaanse - speculatieve fondsen nu op zoek naar gemakkelijk geld.

Terwijl die speculatieve fondsen enkele jaren geleden in zogenaamde risicovolle bankproducten investeerden, waarvan de bekendste de subprimes waren, speculeren ze nu, hoe verrassend dat ook kan lijken, op de daling van bepaalde waarden zoals de financiële ineenstorting van een staat.

Het laatste land dat het slachtoffer werd van wat nu “aasgierfondsen” worden genoemd, was Griekenland, een staat die al erg was getroffen door de crisis, bovenop zijn reeds lang gekende financiële problemen.

Vandaag vragen vele experts zich af wie het volgende slachtoffer van dat soort aanval zal zijn. Spanje en Portugal zouden een volgend doelwit kunnen zijn. Ook Italië en Groot-Brittannië worden genoemd.

Om ons te beveiligen tegen dergelijke aanvallen die de economische situatie van ons land in problemen kunnen brengen, wil ik u volgende vragen stellen:

1. Is er een reëel risico dat België het doel wordt van een dergelijke aanval van speculatieve fondsen? Kunt u daarover informatie geven?

2. Bestaan er initiatieven om ons tegen een dergelijke eventuele aanval te beveiligen? Zo ja, welke?

3. Hoever staat het overleg met onze Europese buren om op een gecoördineerde manier op een dergelijke aanval te reageren?