Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7481

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 8 april 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Bijzondere Inspectie Diensten - Politiediensten - Gezamenlijke acties - Opvolging en evaluatie

politie
belastingadministratie
arbeidsinspectie
douane
Dienst Vreemdelingenzaken
administratieve samenwerking

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-7481 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Er bestaan specifieke coördinatiestructuren die de politie in staat stellen acties te ondernemen in samenwerking met de Bijzondere Inspectie Diensten (BID). Het gaat daarbij bijvoorbeeld om volgende acties:

- het actieplan voor de coördinatie van de controles op goederen- en personenverkeer;

- operaties in het kader van de arrondissementele cel onder leiding van de arbeidsauditeur;

- operaties in het kader van de COL 1/2007 en de problematiek van de mensenhandel;

- operaties Étoile / Hazeldonk door de Benelux-landen in samenwerking met Frankrijk tegen het drugstoerisme;

- operaties type Benefralux in samenwerking met de Belgische, Luxemburgse en Franse douanes, de Federale Overheidsdienst (FOD) Mobiliteit en Transport, de FOD Sociale Zekerheid en de FOD Arbeid en Tewerkstelling met controle op goederen, brandstoffen, de transitmiddelen en de chauffeurs zelf;

- operaties type "Tamtam" tegen de fiscale fraude, voornamelijk in belwinkels;

- grootschalige acties van het type Full Integrated Police Actions in samenwerking met de Douane en Accijnzen en de Dienst vreemdelingenzaken.

Om de objectieve en subjectieve effecten van de samenwerking tussen politie en BID's maximaal te kunnen aantonen en te benutten, heeft de overheid volgens het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten (Comité P) een betrouwbaar en compleet overzicht van de geleverde prestaties nodig. Het Comité P wijst erop dat een aantal arrondissementele informatiekruispunten (AIK) onvoldoende gegevens over de acties kunnen aanleveren. Blijkbaar zijn ze hierover niet steeds geďnformeerd of wordt de medewerking van de politie aan dergelijke acties niet systematisch geregistreerd. Volgens sommige AIK's vormt dit gewoonweg een te grote werklast. Er blijkt geen enkele centralisatie van de gegevens over de gevoerde acties te bestaan. De AIK's zijn volgens het Comité P zelf niet overtuigd van de meerwaarde van een dergelijke centralisatie in verhouding tot de extra werklast. Er is dan ook geen enkel overzicht op het niveau van de arrondissementen over de samenwerking en eventuele integratie of steunverlening.

1. Deelt de minister de analyse van het Comité P over het gebrek aan gegevens bij de AIK's? Zo ja, welke maatregelen heeft zij reeds genomen om de registratie en de doorstroming van die gegevens bij de AIK te verbeteren?

2. Deelt zij de mening van de AIK's dat de bedoelde registraties een te grote werklast betekenen in verhouding tot de bereikte meerwaarde? Zo ja, welke maatregelen heeft zij reeds genomen om tenminste de meest essentiële gegevens met een minimum aan bureaucratisch ballast te vergaren?