Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7467

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 8 april 2010

aan de minister van Justitie

Wetenschappelijk en economisch potentieel - Actieplan tegen economische spionage - Controle van de visumaanvragen - Resultaten geboekt door de Veiligheid van de Staat

staatsveiligheid
industriële spionage
ontwikkelingspotentieel
wetenschappelijk onderzoek
actieprogramma

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Antwoord

Vraag nr. 4-7467 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het actieplan tegen economische spionage, dat de Veiligheid van de Staat hanteert, is cruciaal in de bescherming van het wetenschappelijk en economisch potentieel.

Twee jaar geleden kreeg de Veiligheid van de Staat een concreet actieplan om het wetenschappelijk en economisch potentieel van België te beschermen tegen spionage en andere bedreigingen. Deze opdracht werd al in 1998 gegeven, maar de regering vond er moeilijk een concrete definitie. In februari 2007 werden eindelijk knopen doorgehakt in het bevoegde Interministerieel Comité voor Inlichtingen en Veiligheid.

In het verleden kon de pers het actieplan tegen economische spionage wel inkijken. Daarin stonden drie concrete bedreigingen die de Veiligheid van de Staat prioritair moest aanpakken: de private inlichtingendiensten (privé-bedrijven die voor hun opdrachtgevers jagen op bedrijfsgeheimen van concurrenten) die in België actief zijn in kaart brengen, economische spionage door buitenlandse geheime agenten in de gaten houden en onze bedrijven sensibiliseren voor de bedreigingen.

In meer algemene termen luidt de opdracht van de Veiligheid van de Staat: "Het vrijwaren van alles wat essentieel is voor het voortbestaan en de optimale ontwikkeling van ons sociaal-economisch model". Het gaat bijvoorbeeld over de economische soevereiniteit van ons land, vooral op gebied van energiebevoorrading en grondstoffen en de veiligheid van onze kritische infrastructuren zoals de kerncentrales.

Gelet op het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen:

1. Actualiseert het Interministerieel Comité voor inlichtingen en veiligheid dit actieplan elk jaar? Vindt de minister dat de Veiligheid van de Staat efficiënte resultaten neerzet?

2. Screenen onze diensten de aanvragen tot wetenschappelijke visums en studentenvisums in het kader van de bescherming van het economische en wetenschappelijke potentieel? Hoeveel negatieve adviezen inzake deze visums verstrekte de Veiligheid van de Staat aan de diensten van het departement Buitenlandse Zaken in respectievelijk 2007, 2008 en 2009? Graag kreeg ik een uitvoerig antwoord.

3. Uit het antwoord op mijn vraag nr. 4-6508 blijkt dat voor een wetenschappelijk visum een erkenning nodig is van dienst Federaal Wetenschapsbeleid voor een bepaalde instelling in functie van haar onderzoek, en voor het studentenvisum een positieve behandeling van de Dienst Vreemdelingenzaken. Worden deze aanvragen van erkenning van de instellingen nader bekeken door de Veiligheid van de Staat?

4. Kan dit actieplan vrijgegeven worden aan de leden van de Begeleidingscommissie zonder veiligheidsmachtiging? Zo ja, kan de minister dit actieplan voor 2010 geven?

5. Wat waren de resultaten die hieromtrent in het jaarverslag van de Veiligheid van de Staat stonden? Wat vindt hij van deze resultaten?

Antwoord ontvangen op 6 mei 2010 :

1) Het actieplan wordt niet jaarlijks geactualiseerd. Het actieplan geeft een algemene oriëntatie voor de invulling van de inlichtingenopdracht van de Veiligheid van de Staat met betrekking tot de bescherming van het Wetenschappelijk en economisch potentieel (WEP). Rekening houdend met de beschikbare middelen wordt op jaarbasis binnen de Veiligheid van de Staat een planning opgesteld die past in het actieplan voor het WEP. Door het algemene karakter van het actieplan is er geen jaarlijkse actualisatie nodig.

2) De Veiligheid van de Staat heeft een informerende taak en geen adviserende taak met betrekking tot het verlenen van visa. De Dienst Vreemdelingenzaken en de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken kunnen indien zij dat wensen aan de Veiligheid van de Staat bijkomende inlichtingen vragen omtrent de betrokken partijen bij visa-aanvragen. De Veiligheid van de Staat verstrekt aan deze diensten – indien mogelijk – relevante inlichtingen uit open of gesloten bronnen. Binnen het kader van de wettelijke opdrachten van de Veiligheid van de Staat heeft de dienst toegang tot VISA-net, het netwerk via het welke informatie over visa-aanvragen kan worden geconsulteerd. Indien nodig verstrekt de Veiligheid van de Staat op eigen initiatief nuttige inlichtingen aan de Dienst Vreemdelingenzaken of de FOD Buitenlandse Zaken. Aangezien de Veiligheid van de Staat ter zake geen positieve noch negatieve adviezen geeft maar slechts inlichtingen verstrekt, kunnen geen cijfers worden overgemaakt over het aantal negatieve adviezen van de VSSE.

3) Tot nu toe werden de erkenningen door de dienst Wetenschapsbeleid niet nader onderzocht door de Veiligheid van de Staat. In het kader van de bescherming van het WEP wordt op korte termijn een protocolakkoord tussen de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid en de Veiligheid van de Staat ondertekend. Door dit protocolakkoord zal de informatie-uitwisseling tussen de POD Wetenschapsbeleid en de Veiligheid van de Staat sneller en efficiënter kunnen verlopen.

4) Het actieplan voor het WEP is een richtlijn voor de Veiligheid van de Staat die werd goedgekeurd door het Ministerieel Comité voor Inlichting en Veiligheid. Toegang tot het document dient gevraagd te worden bij de kanselarij van de Eerste Minister die het secretariaat van dit comité waarneemt.

5) Voor de resultaten in het jaarverslag verwijst de Veiligheid van de Staat naar het jaarverslag.