Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7461

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 8 april 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Technopreventieve adviseurs (TPA) - Functie - Erkenning - Voorwaarden - Verschil tussen een TPA en een vrijwilliger

beroepsopleiding
veiligheidsnorm
huisvesting
diefstal
misdaadbestrijding

Chronologie

8/4/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-1667

Vraag nr. 4-7461 d.d. 8 april 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Inbraken in woningen zijn één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit in ons land. Volgens diverse onderzoeken ervaren burgers deze inbraken ook als één van de belangrijkste problemen in hun buurt.

Om een antwoord te bieden aan deze inbraken werd de functie technopreventief adviseur (TPA) in het leven geroepen. Deze TPA moeten ervoor zorgen dat de burgers zinvol investeren in de beveiliging van hun woning. De functie wordt uitgeoefend door personen die werken voor de gemeente, de lokale of federale politie of voor de provincie. De TPA krijgt een opleiding die uniform is in het hele land.

De wijkagenten en de interventieploegen hebben de mogelijkheid een voortgezette opleiding te volgen inzake globale beveiligingsmethodologie. Ze kunnen echter niet als TPA erkend worden.

Daarnaast is er ook een mogelijkheid om vrijwilligers in te zetten om de capaciteit te vergroten. Ook deze vrijwilligers kunnen niet als vervanging voor de TPA beschouwd worden, maar slechts als een verlengstuk ervan.

Het is normaal dat niet iedereen als TPA erkend kan worden, maar er moet worden op toegezien dat er niet te veel onduidelijkheid ontstaat tussen de verschillende preventiewerkers onderling.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen aan de minister gesteld:

1) Kan ze mij verklaren waarom ervoor gekozen werd om wijkagenten en interventieploegen niet als technopreventief adviseur (TPA) te erkennen?

2) Kan ze mij de voorwaarden meedelen waaraan de vrijwilligers moeten voldoen? Verschillen deze in grote mate van de voorwaarden van de TPA?

3) Wat is het verschil in verantwoordelijkheid tussen de TPA en de vrijwilligers?

4) Vreest ze niet dat er onduidelijkheid zal ontstaan op het terrein door het bestaan van verschillende soorten preventieverantwoordelijken?

5) Genieten de vrijwilligers een even diepgaande opleiding als de TPA? Kan ze mij de verschillen tussen de opleidingen meedelen?