Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7328

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 26 maart 2010

aan de minister van Justitie

Onderzoeksmethode - Identificatie via bacteriën - Toepassing in België

onderzoeksmethode
misdaadbestrijding
biometrie
biologie

Chronologie

26/3/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2010)
6/5/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-7329

Vraag nr. 4-7328 d.d. 26 maart 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens een Amerikaans onderzoek is het mogelijk om iemand te identificeren op basis van de bacteriën die hij of zij achterliet op levenloze objecten, zoals een toetsenbord van een computer, een muis of een telefoon.

Die "bacterieafdruk" zou voor de politie wel eens het nieuwe wapen kunnen worden in de strijd tegen de criminaliteit.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Welke is de houding van de Belgische regering tegenover de "bacterieafdruk"?

2. Acht de geachte minister het wenselijk maatregelen te nemen om de effectiviteit en efficiëntie van de methode verder te onderzoeken?

Antwoord ontvangen op 6 mei 2010 :

De identificatie van de persoon die een voorwerp aangeraakt heeft gebeurt vandaag aan de hand van het opstellen van het menselijk genetisch profiel en het bepalen van de vingerafdrukken. De “bacterieafdruk” die voorgesteld wordt in de publicatie is een aanvullende methode hierop.

De “bacterieafdruk” is een genetisch profiel dat opgesteld wordt van de bacteriën aanwezig op de handen van de betrokken personen en op de te onderzoeken voorwerpen. Indien elke persoon een unieke bacterieafdruk zou hebben dan kan uit een overeenkomst tussen bacterieafdrukken bepaald worden wie het voorwerp aangeraakt heeft.

De bacterieafdruk voor de identificatie van personen in forensisch onderzoek is een veelbelovende techniek die de nodige opvolging verdient. Toch dienen meer diepgaande studies uit te maken of deze techniek voldoende betrouwbaar en ook praktisch bruikbaar is.

Het gepubliceerde onderzoek, waarvan sprake, bevindt zich in een beginfase. Er dienen vooral studies op grotere schaal uitgevoerd te worden.

Een belangrijk probleem dat nog verder dient uitgezocht te worden, vooraleer tot de toepassing ervan kan overgegaan worden in gerechtelijke zaken, is de variatie van de bacterieafdruk binnen één persoon ten opzichte van andere personen. Deze varieert immers tussen de verschillende plaatsen van het lichaam van een persoon, zelfs tussen beide handen.

Bovendien moeten de gevolgen van externe invloeden op de bacterieafdruk veel beter gedocumenteerd worden. Wat is de stabiliteit van een persoon zijn bacterieafdruk in functie van de tijd? Evolueert deze met de leeftijd, of bij verandering van leefmilieu? Brengen verschillende types van huidbehandelingen (bijvoorbeeld wassen en ontsmetten van handen) een verandering van de bacterieafdruk teweeg? Is deze tijdelijk van aard of permanent?

De meerwaarde ten opzichte van de “humane genetische afdruk” en de “klassieke vingerafdruk” dient nog aangetoond te worden. Het is tot op heden nog niet aangetoond dat bacterieafdrukken makkelijker te bepalen zijn dan de menselijke genetische profielen of vingerafdrukken op aangeraakte voorwerpen. Zo is het ook nog niet duidelijk of een bacterieafdruk na één aanraking al kan opgesteld worden of dat er meerdere aanrakingen nodig zijn.

De bacterieafdruk kan een interessante aanvulling worden op bestaande identificatiemethodes zoals het menselijk genetisch profiel en de vingerafdruk, maar bevindt zich nog in een te vroeg stadium om nu reeds definitieve conclusies naar toepasbaarheid te kunnen trekken. Bovendien vereist de bacterieafdruk, zoals het invoeren van eender welke nieuwe techniek, specifieke expertise, waarvoor mensen en middelen dienen vrijgesteld te worden. De desbetreffende materie wordt door de betrokken diensten opgevolgd, zodat deze op de hoogte zullen zijn van interessante ontwikkelingen in de toekomst.