Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-7050

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 2 maart 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Nationale veiligheidsmonitor - Mededeling van criminaliteitscijfers - Lokale politiezones - Uitsplitsing per gemeente

openbare veiligheid
criminaliteit
gemeentepolitie
officiële statistiek

Chronologie

2/3/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/4/2010)
27/4/2010Antwoord

Vraag nr. 4-7050 d.d. 2 maart 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor het opstellen van hun jaarverslag over de lokale veiligheid doen heel wat politiezones een beroep op de cijfers van de nationale veiligheidsmonitor. Aan de politiezones die bestaan uit meerdere gemeenten wordt een deel van de cijfergegevens echter alleen meegedeeld voor de politiezone in haar geheel en dus niet voor elke gemeente afzonderlijk. Andere cijfergegevens worden dan weer wel opgesplitst naar de gemeenten die deel uitmaken van de politiezone.

De geachte minister zal hiervan zelf wel op de hoogte zijn, vermits het fenomeen zich onder andere voordoet in de politiezone Klein-Brabant, waarvan haar gemeente Puurs deel uitmaakt.

Voor lokale mandatarissen, inzonderheid gemeenteraadsleden, is het nochtans belangrijk dat zij zicht hebben op de evolutie van de criminaliteit in hun gemeente en dit voor elk aspect van de veiligheidsproblematiek.

1. Zijn alle gegevens uit de nationale veiligheidsmonitor beschikbaar tot op het administratieve niveau van een gemeente? Zo neen, waarom niet?

2. Welke gegevens worden aan de politiezones meegedeeld? Is het correct dat niet alle gegevens tot op het niveau van elke gemeente worden meegedeeld aan de politiezones met meerdere gemeenten? Zo ja, waarom? Overweegt de geachte minister hierin verandering te brengen?

Antwoord ontvangen op 27 april 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op haar vraag.

1. De steekproef van de Veiligheidsmonitor is gestructureerd op twee niveaus:

Alvorens de lokale resultaten te publiceren op de website van de Federale Politie wordt de toestemming gevraagd aan de desbetreffende burgemeesters.

2. Een meergemeentezone ontvangt de gegevens van zijn eigen politiezone, alsook de resultaten voor de gemeente(n) met een Veiligheids- en Preventiecontract indien deze deel uitmaken van de betreffende zone. De steekproef in de overige gemeenten is steeds te klein en aldus te onbetrouwbaar om apart ter beschikking te stellen.