Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6975

van Ann Somers (Open Vld) d.d. 12 februari 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg - Plasmaderivaten - Eventueel toekomstig tekort - Zelfvoorziening of aankoop bij fractioneringbedrijven

bloedtransfusie
Rode Kruis
voorziening
Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Chronologie

12/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/3/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-6975 d.d. 12 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) blijkt dat ons land niet voorbereid is op een plotse toename van de vraag naar plasmaderivaten. Dat komt omdat België meer derivaten gebruikt dan het kan halen uit het donorbloed van zijn burgers. Hierdoor moet België extra derivaten aankopen bij fractioneringbedrijven die hun plasma uit het buitenland halen. Wanneer de internationale vraag dan plots stijgt kunnen de derivaten schaars worden aangezien de fractioneringbedrijven dan eerst verkopen aan de meest biedende landen. De studie concludeert echter dat er zich op korte tijd geen problemen zullen voordoen. Het KCE vindt dat er nog niet werd nagedacht over het concept van zelfvoorziening. Omdat een overheid die subsidies toekent moet controleren hoe die subsidies worden gebruikt, pleit het KCE voor meer transparantie in het subsidiegebruik en beveelt het aan om de kosten van de plasmafereseactiviteiten van het Rode Kruis in kaart te brengen.

Het Rode Kruis Vlaanderen betreurt, bij monde van zijn gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove, in de Artsenkrant echter de conclusies van het rapport omdat die volgens hem voorbijgaan aan de kern van de zaak. Hij vindt dat de overheid eerst een keuze moet maken tussen de twee systemen die ons land nu naast elkaar gebruikt, namelijk de zelfvoorziening via vrijwillige donoren en de aankoop via commerciële bedrijven, vooraleer aanbevelingen kunnen worden geformuleerd over een reeks nevenaspecten. Ik deel zijn mening.

Daarom heb ik volgende vragen voor de minister:

1. Welke conclusies heeft ze gekoppeld aan de studie van het KCE?

2. Is ze van plan om te kiezen voor één systeem in plaats van voor de twee systemen waarvan ze nu gebruik maakt?

3. Welke beslissingen gaat ze in het dossier van de plasmaderivaten nemen?

4. Het Rode Kruis stelde voor dat de overheid of het Rode Kruis periodiek (de heer Philippe Vandekerckhove stelt drie jaar voor) een offerte opvraagt bij verschillende firma's en zo bepaalt wie het plasma van Belgische donoren mag fractioneren om de derivaten vervolgens terug op de Belgische markt beschikbaar te stellen. Wat is haar mening hierover?