Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6782

van Els Schelfhout (CD&V) d.d. 2 februari 2010

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Visumaanvraag - Duur van de procedure

toelating van vreemdelingen
Dienst Vreemdelingenzaken
verblijfsrecht

Chronologie

2/2/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/3/2010)
27/4/2010Antwoord

Vraag nr. 4-6782 d.d. 2 februari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Indien een vreemdeling een visum wil aanvragen, dient hij of zij zich te wenden tot de consulaire of diplomatieke post die België vertegenwoordigt in het land waar hij of zij op dat ogenblik verblijft. Een aanvraagformulier dient samen met al de andere vereiste documenten te worden ingediend, waarna de aanvraag wordt onderzocht, onder andere door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel.

Daarnaast kan een vreemdeling die in België verblijft, een verlenging van zijn visum aanvragen. Hij of zij moet dan wel kunnen aantonen dat er uitzonderlijke omstandigheden zijn die bij de aanvraag van het visum niet te voorzien waren. Voor de aanvraag tot verlenging van het visum dient de vreemdeling zich te wenden tot de gemeente waar hij of zij is ingeschreven of verblijft. Ook in dit geval wordt het dossier naar de DVZ doorgestuurd.

Om misbruiken te voorkomen is het logisch dat er een degelijk onderzoek van de aanvraag gebeurt. Zo is er de toestemming van de Dienst Vreemdelingenzaken nodig. Een dergelijk onderzoek kan echter enige tijd aanslepen waardoor de aanvrager van het visum lang op een antwoord moet wachten.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen aan de geachte staatssecretaris gesteld:

1. Hoeveel aanvragen voor een visum kort verblijf (visum type C) waren er in 2008 en 2009? Wat was de gemiddelde duurtijd waarbinnen deze aanvragen werden onderzocht? Hoelang nam het onderzoek bij de Dienst Vreemdelingenzaken daarbij in beslag?

2. Hoeveel aanvragen voor een visum lang verblijf (visum type D) waren er in 2008 en 2009? Wat was de gemiddelde duurtijd waarbinnen deze aanvragen voor een visum werden onderzocht? Hoelang nam het onderzoek bij de Dienst Vreemdelingenzaken daarbij in beslag?

3. Hoeveel aanvragen voor een verlenging van visum kort verblijf (visum type C) waren er in 2008 en 2009? Wat was de gemiddelde duurtijd waarbinnen deze aanvragen werden onderzocht? Hoelang nam het onderzoek bij de Dienst Vreemdelingenzaken daarbij in beslag?

4. Hoeveel aanvragen voor een verlenging van een visum lang verblijf (visum type D) waren er in 2008 en 2009? Wat was de gemiddelde duurtijd waarbinnen deze aanvragen werden onderzocht? Hoelang nam het onderzoek bij de Dienst Vreemdelingenzaken daarbij in beslag?

Antwoord ontvangen op 27 april 2010 :

In het kader van het visum kort verblijf wordt de overgrote meerderheid van de beslissingen inzake de afgifte van een visum genomen door de Belgische diplomatieke of consulaire posten, zonder voorafgaande raadpleging van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

De bevoegde diplomatieke of consulaire posten nemen enkel beslissingen voor de positieve dossiers, waarvoor er geen merkbare problemen te signaleren zijn.

De behandelingstermijn op het niveau van de DVZ kan geconsulteerd worden op de website van de DVZ. De gegevens op de site worden maandelijks aangepast. Bij deze cijfers moet echter opgemerkt worden dat de behandelingstermijn sterk kan schommelen van maand tot maand. Het is een feit dat bepaalde aanvragen voor kort verblijf (bvb. de toeristische visa) piekperiodes kennen.

Een gemiddelde van de diverse periodes levert voor het jaar 2008 volgende resultaten op :

Voor het jaar 2009 gelden gemiddeld volgende cijfergegevens :

2. Aanvragen voor een visum lang verblijf kunnen op basis van economische migratie en op basis van niet-economische migratie. De aantallen op basis van economische migratie zijn beschikbaar vanaf eind 2008. Om die reden wordt het gevraagde totaalcijfer verstrekt voor het jaar 2009.

In 2009 werden er in totaal 2 021 aanvragen ingediend voor een visum D Lang Verblijf (hierbij werden niet de visa gezinshereniging gerekend).

Visumaanvragen Lang Verblijf worden ondergebracht in verschillende categorieën. Naargelang de categorie varieert de gemiddelde behandelingstermijn :

De behandelingstermijn begint te lopen vanaf het moment dat de documenten toekomen op het bevoegde bureau van de DVZ. Deze termijn omvat dus enkel het onderzoek van de DVZ en niet het onderzoek dat eerder op de diplomatieke- of consulaire posten gevoerd werd.

3. Eerst zou ik een voorafgaandelijke opmerking willen maken. Verlengingen betekenen in de meeste gevallen dat de aankomstverklaring verlengd wordt en niet het visum (dit laatste is enkel voorzien voor de vreemdelingen die verblijven in een logementhuis).

In het jaar 2008 waren er 2 490 gewone verlengingsaanvragen en 58 aanvragen voor effectieve visumverlengingen.

In het jaar 2009 waren er 3 073 verlengingsaanvragen en 29 aanvragen voor visumverlengingen.

Inzake de behandelingstermijnen voor verlenging zijn geen cijfers voorhanden. Echter, aanvragen voor verlengingen die ingediend werden op het grondgebied stellen in de praktijk geen noemenswaardige problemen waardoor de behandelingstermijnen zeer kort zijn.

4. Wat de verlenging van een visum betreft, dit wordt nooit toegestaan voor een visum type D.

Iemand die met een visum type D, dit is een machtiging tot voorlopig verblijf, naar België komt moet zich binnen de acht dagen aanmelden bij de gemeente van verblijf om zich te laten inschrijven in het rijksregister. Deze wordt dan in bezit gesteld van een elektronische A-kaart. Met deze elektronische A-kaart kan betrokkene dan reizen zodat een visum overbodig wordt.