Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6516

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 15 januari 2010

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Leden van motorbendes - Criminele feiten - Inventarisatie

tweewielig voertuig
handel in verdovende middelen
politiële samenwerking (EU)
misdaadbestrijding
politie

Chronologie

15/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/2/2010)
17/2/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6515

Vraag nr. 4-6516 d.d. 15 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2008 zou de federale politie 495 leden van motorbendes hebben geïdentificeerd als zijnde crimineel of betrokken bij criminele feiten.

1. Kan de geachte minister melden hoeveel leden van deze motorbendes in 2009 werden geïnventariseerd als zijnde crimineel?

2. Hoeveel onder hen werden ook effectief geregistreerd bij de algemene nationale gegevensbank?

3. Aan welke soort misdrijven worden de bendes gelieerd?

4. In welke mate wordt door de Belgische federale politie overlegd met de politiediensten van andere landen om het fenomeen in kaart te brengen en om efficiënt repressief te kunnen op te treden?

5. Hoeveel personeelsleden van de federale politie houden zich voltijds bezig met deze problematiek?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Vragen 1 en 2:

De cijfers voor 2009 zijn niet beschikbaar.

De cijfers die voor 2008 waren het resultaat van een doorgedreven analyse waarbij een studie werd gedaan naar de betrokkenheid van leden van motorbendes bij drugsdelicten. Deze analyse heeft een aantal maanden in beslag genomen. Een vergelijkbare analyse voor 2009 zou eveneens maanden in beslag nemen en is momenteel niet noodzakelijk.

Op vraag 3 :

De ervaring uit het verleden leert ons dat leden van criminele motorbendes meestal actief zijn inzake verdovende middelen, in mindere mate in trafiek van wapens en gestolen motoronderdelen. Verder beschikken wij over informatie die aangeeft dat sommige leden van motorbendes zich ook bezighouden met feiten van afpersing waarbij zij protectie beloven in ruil voor geld.

Op vraag 4:

Op het niveau EUROPOL bestaat er een werkgroep (AWF MONITOR) waarin verschillende aangesloten lidstaten zitten die het fenomeen van de motorbendes opvolgen. De Belgische federale politie maakt ook deel uit van dit overlegplatform.

Op vraag 5:

Binnen de federale politie, op het centrale niveau, houden zich vier personeelsleden voltijds bezig met deze problematiek. In sommige arrondissementen noopt de problematiek eveneens tot fulltime engagement van enkele onderzoekers.