Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6416

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 januari 2010

aan de staatssecretaris voor Begroting, Migratie- en asielbeleid, Gezinsbeleid en Federale Culturele Instellingen

Afghanistan - Veiligheidssituatie - Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen - Houding ten opzichte van vluchtelingen

Afghanistan
Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en de staatlozen
vluchteling

Chronologie

11/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/2/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6415

Vraag nr. 4-6416 d.d. 11 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 20 oktober 2009 zijn drie Afghaanse onderdanen uit Frankrijk gezet en vierentwintig uit het Verenigd Koninkrijk, aan boord van een vliegtuig met bestemming Kaboel dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk samen hadden gecharterd.

Volgens een groep Afghaanse vluchtelingen nam de Belgische overheid in het verleden en tot op heden tevens een contradictoire houding aan tegenover de situatie in Afghanistan. Hoewel het land volgens de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken extreem gevaarlijk is, weigert het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen (CGVS) om een beschermingsstatuut te geven aan Afghaanse burgers die zich in ons land bevinden.

Volgens advocaten van de vluchtelingen voorziet de wet dat burgers die uit een land komen dat zich in een gewapend conflict bevindt en waar er willekeurig geweld is, het statuut van " subsidiaire bescherming " moeten krijgen. Toch krijgen de Afghaanse vluchtelingen in België dat statuut niet.

Het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen verklaarde in het verleden dat Kaboel zich niet in een gewapend conflict bevindt en dat het centrum en het noorden van Afghanistan regio's zijn waar geen enkel risico is. Het huidige reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Afghanistan is navenant negatief, de situatie is er namelijk nog steeds schrijnend, het actuele (de dato december 2009) advies voor Kaboel is tevens rampzalig.

Gezien het voorgaande kader, volgende vragen:

1. Wat vindt u van de huidige veiligheidstoestand in Afghanistan?

2. Wat is het standpunt van het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen ten aanzien van Kaboel en Afghanistan?

3. Is er tussen de Afghaanse vluchtelingen, hun raadgevers en het Commissariaat-generaal voor de vluchtelingen en staatlozen nog overleg gebeurd? Zo ja, wat waren de conclusies?

4. Bent u het ermee eens dat, als Afghanistan niet als veilig land kan worden beschouwd, de weigering van het beschermingsstatuut voor de Afghanen in kwestie een schending inhoudt van artikel 33 van de Conventie van Genève over het beginsel van niet-uitzetting?

5. Heeft u weet van verplichte uitzettingen van Afghaanse vluchtelingen?