Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6411

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 januari 2010

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Bisfenol A - Risico's voor de gezondheid - Verbod

Europese Autoriteit voor voedselveiligheid
chemisch product
verpakkingsproduct
giftige stof
veiligheid van het product
kunststof
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
kindervoeding

Chronologie

11/1/2010Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/2/2010)
12/2/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-6410

Vraag nr. 4-6411 d.d. 11 januari 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De meeste zuigflessen die in Europa worden verkocht, bevatten bisfenol A, een chemische stof die schadelijke gezondheidseffecten kan hebben. Het is ook bekend dat residueel bisfenol A in verpakkingen van polycarbonaat of epoxycoatings kan migreren naar de voedingsmiddelen en zo door de mens opgenomen worden. Bisfenol A kan ook vrijkomen wanneer de esterverbindingen in de polymeren gehydrolyseerd worden. Dit kan gebeuren onder invloed van warmte (bijvoorbeeld bij steriliseren) of door contact met basische voedingsmiddelen of reinigingsmiddelen. Het resultaat is dat in de westerse wereld bisfenol A bij nagenoeg iedereen aangetroffen kan worden in het bloed en de urine. De mogelijke effecten van deze blootstelling aan lage doses van bisfenol A op de vruchtbaarheid en voortplanting is het voorwerp van een groot aantal wetenschappelijke studies en discussie.

In oktober 2008 heeft Canada reeds de verkoop van zuigflessen die bisfenol A bevatten, verboden. De uitkomsten van wetenschappelijke studies naar de aanvaardbare dagelijkse inname zijn vooralsnog niet eensluidend. In juni 2009 heeft de International Society of Endocrinology (ISE) de autoriteiten gewezen op het gevaar van dit product.

1. Is de geachte minister op de hoogte van de mogelijke gezondheidsrisico's?

2. Welke producten met bisfenol A houden (allicht) het meeste risico in?

3. Is het beter het gebruik van bepaalde producten te verbieden, zolang men niet duidelijk weet in welke mate inname van bisfenol A risico's inhoudt?

4. Zou het niet verstandig zijn om in de toekomst het voorzorgsbeginsel toe te passen en bisfenol A ten minste als bestanddeel van zuigflessen te verbieden?

Antwoord ontvangen op 12 februari 2010 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende mee te delen.

Deze materie valt onder de bevoegdheid van mijn collega de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie.