Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6318

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 15 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 34 - Organisatie van een opleiding rond het armoedefenomeen voor facilitatoren van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzienning (RVA)

armoede
sociaal achtergestelde groep
sociaal beleid
werkgelegenheidsbevordering
werkloosheidsbestrijding
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
beroepsopleiding

Chronologie

15/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Vraag nr. 4-6318 d.d. 15 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 werd het Federaal plan Armoedebestrijding goedgekeurd door de Ministerraad. De regering kwam daarmee tegemoet aan een bepaling uit het federale regeerakkoord, waarin het er zich toe verbindt " een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving " (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen die in het Plan werden geformuleerd, vallen onder de bevoegdheid van de geachte minister.

De regering heeft de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om het percentage van de bevolking dat actief is op de arbeidsmarkt te vergroten. Ze heeft bij het activeren van werklozen de hechtere begeleiding van werkzoekenden gestimuleerd, maar heeft daarnaast ook de drempels tot de arbeidsmarkt, in de vorm van inactiviteitsvallen, aangepakt. Langdurige werkloosheid wordt beter opgevolgd en de werklozen zelf worden actiever begeleid naar een nieuwe job of naar opleidingen die hun kansen op tewerkstelling kunnen vergroten.

Dit beleid levert resultaten op, maar sommige mensen blijven nog steeds achter in de langdurige werkloosheid. Tot deze groep mensen behoren veel mensen die leven in armoede en die omwille van hun specifieke leefsituatie ver verwijderd zijn van de arbeidsmarkt. Dit betekent niet dat deze mensen niet terug begeleid kunnen worden naar de arbeidsmarkt. Wel is hiervoor een aangepaste benadering vereist.

Om het inzicht te vergroten in de leefwereld van de mensen die in armoede leven en de hindernissen die dit met zich meebrengt op het vlak van tewerkstelling en het aanbieden van aangepaste begeleidingstrajecten mogelijk te maken, dient er in aangepaste opleiding en vorming voorzien te worden voor zij die instaan voor deze begeleiding.

Derhalve stelt het Plan, met betrekking tot het aanbieden van dergelijke opleiding en vorming, het volgende: " De minister van Werk zal opleidingen ontwikkelen, bestemd voor de facilitatoren van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorzienning (RVA), rond het armoedefenomeen " (voorstel nr. 34, blz. 39).

Graag had ik van de geachte minister vernomen:

1. Werden er opleidingen rond het armoedefenomeen ontwikkeld voor de facilitatoren van de RVA? Zo ja, vanaf wanneer werden / worden ze georganiseerd? Zo neen, binnen welke termijn zal dit gerealiseerd worden?

2. Waaruit bestaat de vormingsmomenten precies (vorm, opbouw, inhoud, duur)?

3. Wie heeft er meegewerkt aan de ontwikkeling van de vormingspakketten? Was er bij de ontwikkeling ook inbreng van de armen zelf of van ervaringsdeskundigen in de armoede?

4. Door wie zal de vorming gegeven worden? Is er hierbij ook inbreng van de armen zelf of van ervaringsdeskundigen in de armoede?

5. Wat is de doelgroep van de vorming? Zijn de vormingsmomenten uitsluitend gericht op de facilitatoren van de RVA of worden ze aangeboden aan andere betrokkenen bij het activeringsbeleid van werklozen?