Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-6266

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 6 - Oprichting van een Jaarlijkse Prijs voor armoedebestrijding

armoede
culturele prijs
eervolle onderscheiding
vrijwilligersorganisatie

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
9/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5045

Vraag nr. 4-6266 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 heeft de Ministerraad het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd. In het federale regeerakkoord verbindt de regering zich er immers toe “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen in het plan vallen onder de bevoegdheid van de geachte staatssecretaris.

Individuen en verenigingen die zich vrijwillig inzetten voor de armen, vormen een onmisbare schakel in een echt beleid van armoedebestrijding. Punt 2.2. van het Federaal Plan Armoedebestrijding stelt dat de overheid haar waardering voor die vrijwillige initiatieven uitdrukkelijk zou kunnen uitspreken met een Jaarlijkse Federale Prijs voor armoedebestrijding. Bovendien zou de uitreiking van de Prijs een forum vormen voor het uitwisselen van “ goede praktijken ”.

Om vrijwillige initiatieven inzake armoedebestrijding te belonen stelt het Plan voor wat volgt: “ De staatssecretaris voor Armoedebestrijding zal een Jaarlijkse Prijs voor armoedebestrijding in het leven roepen om innovatieve ideeën ter zake te ondersteunen, en dit binnen het kader van zijn budget ” (Voorstel 6, blz. 17).

De prijzen werden in april 2009 voor het eerst uitgereikt.

1.Welke personen en / of initiatieven komen in aanmerking voor de prijs? Aan welke voorwaarden moet er precies worden voldaan? Wie bepaalt de winnaars van de prijs en op basis van welke criteria wordt de selectie gemaakt? Dient er een kandidatuur ingediend te worden om in aanmerking te komen voor de prijs, of kan de prijs ook spontaan toegekend worden?

2.Welk budget wordt er voor dit initiatief vrijgemaakt? Hoe wordt dat budget precies besteed? Is dat budget structureel vastgelegd? Zo ja, voor hoe lang? Zo neen, in welk budget wordt hiervoor de komende jaren voorzien?

3.Neemt de geachte staatssecretaris naast de Jaarlijkse Prijs nog andere initiatieven om de vrijwillige inzet van individuen en verenigingen aan te moedigen? Zo ja, om welke initiatieven gaat het? Zo neen, waarom ondersteunt hij dat belangrijk aspect van de strijd tegen de armoede niet verder?

Antwoord ontvangen op 9 februari 2010 :

In antwoord op haar vragen heb ik de eer het geachte lid het volgende mede te delen:

1. Op 28 april 2009 vond inderdaad de uitreiking van de eerste federale prijs armoedebestrijding plaats. Uit de honderdeenendertig ingediende kandidaturen (tweeënvijftig uit Vlaanderen, vierenvijftig uit Wallonië en vijfentwintig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) werden negen genomineerden geselecteerd.

De kandidaatstelling stond in 2009 open voor iedere persoon of voor elk initiatief die (dat) baanbrekend werk leverde in de strijd tegen de armoede. De kandidaten moesten personen of initiatieven zijn die een belangrijke rol speelden of zich onderscheidden in de strijd tegen de armoede. Een kandidaatsdossier kon door de persoon zelf, het initiatief zelf of door een derde ingediend worden.

De kandidaatstellingen voor de federale prijs armoedebestrijding 2009 moesten zich kenmerken door het participatieve en structurele karakter van hun strijd tegen de armoede, door innoverende initiatieven die tot reële, concrete verandering van de situatie leidden en spreidden een bijzondere persoonlijke betrokkenheid tentoon. Ook dienden deze kandidaatstellingen zich in te schrijven in één van de aandachtspunten van het federaal plan armoedebestrijding.

De selectie gebeurde op basis van een kandidaatsdossier dat beoordeeld werd aan de hand van onder meer volgende criteria: (1) bijzondere persoonlijke betrokkenheid van de kandidaat bij de strijd tegen de armoede, (2) participatief en structureel karakter van de gevoerde strijd tegen de armoede, (3) innovatief karakter van de gevoerde strijd tegen de armoede, (4) reële en concrete verandering van de situatie en (5) het federaal karakter.

Na een eerste administratieve selectie (op basis van de vormvereisten van de dossiers) droeg de jury aan de hand van de voormelde evaluatiecriteria negen genomineerden voor. Concreet worden per gewest drie genomineerden gekozen. De jury besliste en koos uit deze lijst drie laureaten. Concreet werd één laureaat per gewest gekozen. Deze beoordeling gebeurde enkel op basis van het ingediende kandidaatsdossier. Een beschrijving van de negen genomineerde projecten kan nagelezen worden op www.mi-is.be.

De jury was samengesteld uit diverse actoren die actief waren rond armoedebestrijding in België. Concreet zetelden in de jury vertegenwoordigers van de beleidscellen van de staatssecretaris voor Armoedebestrijding en de minister voor Maatschappelijke Integratie, de voorzitter van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie en vertegenwoordigers van de dienst armoedebeleid van de POD Maatschappelijke Integratie, vertegenwoordigers van het Steunpunt Armoedebestrijding, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, vertegenwoordigers van de Verenigingen van Steden en Gemeente, afdeling Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s) en vertegenwoordigers van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding.

2. De drie laureaten ontvingen een trofee, en een financiële tegemoetkoming van 10 000,00 euro. Deze som dienden zij aan te wenden om nieuwe initiatieven of projecten rond armoedebestrijding te ontwikkelen en verder uit te bouwen.

Alle negen genomineerde kandidaten ontvingen bovendien een promotiefilmpje waarin hun project voorgesteld werd. Deze filmpjes zijn te bekijken op de website van de POD Maatschappelijke Integratie (www.mi-is.be). Hiervoor werd een totaalbudget van ongeveer 10 000,00 euros vrijgemaakt.

Voor de plechtige prijsuitreiking, in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Albert II, werden uitgenodigd: een delegatie van elke genomineerde, vertegenwoordigers van verenigingen waar armen het woord nemen, vertegenwoordigers van actoren die actief zijn binnen de armenbestrijding, juryleden en beleidsmakers. De prijsuitreiking werd afgesloten met een receptie. Een totaalbudget van ongeveer 4 000,00 euro werd voor deze plechtige prijsuitreiking vrijgemaakt.

Vanaf 2010 zal voorzien worden in een structurele verankering van de federale prijs armoedebestrijding in de vorm van een apart budgettair artikel.

3. Heel wat verenigingen en individuen zetten zich dagelijks in om de armoede in België te bestrijden. Met de federale prijs armoedebestrijding wil de federale regering niet enkel aantonen dat hun strijd heel belangrijk is voor onze maatschappij. Met de federale prijs armoedebestrijding worden deze verenigingen en individuen bedankt voor hun inzet en gestimuleerd om verder te werken.

Dit, inderdaad, belangrijke aspect van de strijd tegen de armoede zal blijvend ondersteund worden. Getuige hiervan de structurele verankering van de federale prijs armoedebestrijding in een apart budgettair artikel.