Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap - Werking
Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap
gehandicapte
7/12/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010) |
28/1/2010 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3945
In haar beleidsnota van 5 november 2008 schoof uw voorgangster, mevrouw Julie Fernandez Fernandez, drie maatregelen naar voor om de werking van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap te verbeteren:
- het verhogen van de werkingsmiddelen met 20.000 euro;
- het mogelijk maken van de benoeming van plaatsvervangers;
- het verplicht stellen van het inwinnen van het advies van de raad voor alle wetsontwerpen en ontwerpen van KB's die verband houden met personen met een handicap.
Graag had ik vernomen wat de vorderingen zijn op deze drie vlakken:
1. Werden de werkingsmiddelen al verhoogd? Via welk budget werd deze verhoging gerealiseerd? Werd gespecificeerd hoe en onder welke voorwaarden de raad van deze middelen gebruik mag maken?
2. Werd reeds een initiatief genomen dat de benoeming van plaatsvervangers moet mogelijk maken? Zo ja, kan u dit nader toelichten? Zo nee, tegen wanneer zal dit het geval zijn?
3. Werd reeds een initiatief genomen dat tot doel heeft het verplicht maken van het inwinnen van het advies van de raad voor alle wetsontwerpen en ontwerpen van KB's die verband houden met personen met een handicap? Zo ja, kan u dit nader toelichten? Zo nee, tegen wanneer zal dit het geval zijn?
Ik heb de eer u hieronder een antwoord op uw vragen te geven:
1. De werkingskosten van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap worden ingeschreven onder het begrotingsartikel 24.55.21.1201 (werkingskosten van de Directie-generaal Personen met een handicap van de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid.)
Dat artikel is in 2009 met 20 000 euro verhoogd op jaarbasis.
Zoals in de beleidsnota van mijn voorgangster vermeld, geeft de activiteit van de Raad blijk van dynamisme: hij formuleert adviezen naar aanleiding van een vraag van een minister of staatssecretaris, geeft advies om bepaalde initiatieven te nemen, neemt deel aan externe werkgroepen of start interne werkgroepen op. Het is nog steeds zo dat de Raad en zijn werk miskend zijn. Het is dus in ieders belang om deze middelen te gebruiken om het werk van de Raad op te waarderen. Op vraag van de Raad zal dit geld dan ook gebruikt worden voor de ontwikkeling van een website (het project is opgestart).
2. Het voorstel om opvolgers aan te duiden is besproken binnen de Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap. De Raad is geen voorstander van het voorstel, vooral omdat hij vreest dat dit niet goed zou zijn voor zijn dynamiek en samenhang.
Dit voorstel is dus niet meer aan de orde.
3. Wat het vragen van het advies van de Nationale Hoge Raad Personen met een handicap over koninklijke besluiten of wetsvoorstellen betreft, moet er een oplossing gevonden worden die dit adviesorgaan niet overlaadt met werk en zijn beslissingsproces niet verzwaart.
Het is de staatssecretaris voor Sociale Zaken, belast met Personen met een handicap die de tussenpersoon is tussen de mensen op het terrein, de Raad en de regering. Hij staat ervoor garant dat de Raad binnen de regering zijn stem heeft.