Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-614

van Louis Ide (CD&V N-VA) d.d. 3 april 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Nationale wetenschapinstellingen - Nationale kunstinstellingen - Budget - Taalgebruik

taalgebruik
begroting
muziek
dramatische kunst
schone kunsten
personeel
federale wetenschappelijke en culturele instellingen

Chronologie

3/4/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/5/2008)
2/6/2008Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-398
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-644

Vraag nr. 4-614 d.d. 3 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een artikelenreeks van De Standaard kwam aan het licht dat het behouden van de nationale wetenschap- en kunstinstellingen één van de koninklijke prioriteiten is. Vele van deze federale instellingen liggen in Brussel en zijn een enorme troef voor deze stad. Mijn ervaring leert me dat in deze instellingen de taalwetten moeilijk worden nageleefd, hoewel deze ook door Vlamingen worden gefinancierd. Men zou dus toch mogen verwachten dat het gehele personeel van deze instellingen beide landstalen machtig is omdat zij op die manier België vertegenwoordigen als zijnde een land waar hoofdzakelijk twee gemeenschappen bestaan.

Ik had betreffende deze instellingen graag op volgende vragen een antwoord gekregen van de geachte minister :

1. Kan hij een lijst geven met de instellingen die allemaal onder deze vlag vallen ?

2. Waar zijn deze instellingen gelegen ?

3. Wat is het globaal budget voor deze instellingen ? En hoeveel is het budget per instelling ?

4. Bestaat er een taalkader voor deze instellingen ? Zo neen, wat is dan de verhouding tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in het hoger en het lager personeelskader voor ieder van deze instellingen ?

5. Hoe zit het met de raden van bestuur van deze instellingen en hun directies, hoe zijn die samengesteld en wordt ook hier ervoor gezorgd dat er een taalevenwicht is ? En op welke manier ? Worden de verslagen bijvoorbeeld opgesteld in het Frans en Nederlands ?

6. Bestaan er officiële erkende verenigingen ("Vrienden van… VZW"), gekoppeld aan de instellingen en welk karakter hebben ze ? Wat is hun voertaal en hoe communiceren ze, in welke landstaal ?

Antwoord ontvangen op 2 juni 2008 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1. Het gaat hier om het Nationaal Orkest van België, het Paleis voor Schone Kunsten en de Koninklijke Muntschouwburg. Deze organisaties zijn de bi-culturele instellingen waarvoor de minister van Binnenlandse Zaken bevoegd is.

2. Deze instellingen bevinden zich in Brussel.

3. De begroting voor 2008 voorziet een subsidie van een bedrag van :

— 31 440 000 euro voor de Koninklijke Muntschouwburg;

— 6 893 000 euro voor het Nationaal Orkest van België;

— 9 804 000 euro voor het Paleis voor Schone Kunsten.

Ook geeft de Nationale Loterij tegemoetkomingen voor de drie organismen. In 2007 was dit :

— 750 000 euro voor de Koninklijke Muntschouwburg, alsook een extra van 650 000 euro voor de schulden uit het verleden;

— 1 375 000 euro voor het Nationaal Orkest van België;

— 2 765 000 euro voor het Paleis voor Schone Kunsten.

Voor het jaar 2008 zijn de bedragen nog niet bekend.

a) Voor het Nationaal Orkest van België

4. Het koninklijk besluit van 26 maart 2007 tot vaststelling van de artistieke functies bij het Nationaal Orkest van België voorziet artistieke functies die uitgesloten zijn van het toepassingsgebied van de taalkaders.

Algemeen is er een evenwicht in de artistieke functies. Voor het overige personeel is de Kanselarij van de eerste minister bezig met de opmaak van een taalkader.

De verdeling tussen de taalgroepen is 37 % Nederlandstaligen en 63 % Franstaligen.

5. In de Raad van bestuur zijn er vier Nederlandstaligen en drie Franstaligen. In het directiecomité zijn er twee Nederlandstaligen en twee Franstaligen. Bovendien woont de Franstalige intendant elke Raad van bestuur bij als afgevaardigde beheerder zodat er een taalevenwicht is.

De verslagen van de vergaderingen worden beurtelings in het Nederlands en in het Frans opgesteld.

Het Basis Overlegcomité alsook de Artistieke Commissie hebben vertegenwoordigers van elke taalrol.

6. Er zijn geen erkende verenigingen.

b) Voor het Paleis voor Schone Kunsten.

4. Er bestaat geen taalkader.

De verdeling tussen de taalgroepen is 46 % Nederlandstaligen en 54 % Franstaligen

5. De Raad van bestuur bestaat uit twaalf leden, met inbegrip van de voorzitter. De Raad van bestuur is samengesteld uit een gelijk aantal Nederlandstalige en Franstalige leden. De leden van de Raad van bestuur worden, bij een in Ministerraad overlegd koninklijk besluit, benoemd door de Koning.

Het directiecomité bestaat uit hoogstens vier leden, met inbegrip van de directeur-generaal. De directeur-generaal wordt benoemd door de Koning, door een in Ministerraad overlegd besluit. Het directiecomité telt evenveel Franstalige leden als Nederlandstalige leden.

De processen-verbaal van de vergaderingen worden in het Nederlands en in het Frans opgemaakt.

6. Er is een VZW « Vrienden van het Paleis voor Schone Kunsten » nummer 443 546 059 waarvan de statuten verschenen zijn in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 26 september 2007.

c) Voor de Koninklijke Muntschouwburg

4. De wet van 5 december 2006 regelt de taalkaders voor de Munt. In uitvoering hiervan werd de lijst gepubliceerd van de functies in de Munt die niet onder de toepassing van de taalkaders vallen vanwege de artistieke en internationale aard van deze functies.

Voor de overige functies moet de categorieën nog ingedeeld worden. Deze verdeling is op dit ogenblik bezig.

5. De Raad van bestuur bestaat uit twaalf leden, met inbegrip van de voorzitter. De Raad van bestuur is samengesteld uit een gelijk aantal Nederlandstalige en Franstalige leden. Daarenboven is één extra Duitstalig lid zonder stemrecht toegevoegd. Er zijn twee regeringscommissarissen, van elke taalrol één.

Het directiecomité, bestaat uit zeven leden waarvan er vier buitenlanders zijn. Gezien het internationale karakter van de Munt, valt dit orgaan niet onder toepassing van taalkaders.

De processen-verbaal van de vergaderingen worden in het Nederlands en in het Frans opgemaakt. Ook de rekeningen worden gecontroleerd door twee bedrijfsrevisoren, één van elke taalrol. De taalprioriteit van de publicaties verandert ook elk jaar.

6. Er is een VZW « Vrienden van de Munt ». Deze heeft een Nederlandstalige voorzitter en een Franstalige co-voorzitter. Alle uitnodigingen, activiteiten, verslagen en vergaderingen geschieden in de beide landstalen.