Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5896

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Europees REACH112-project - Toegang tot de noodhulpdiensten voor personen met een handicap - Niet-deelname van België

telecommunicatie
telefoon
eerste hulp
faciliteiten voor gehandicapten
Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
1/2/2010Rappel
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4835

Vraag nr. 4-5896 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 1 september 2009. is het nieuwe Europese project REACH112 van start gegaan. Het uitgangspunt van het project is de vaststelling dat personen met een handicap het moeilijk vinden om met de huidige traditionele spraaktelefonie te communiceren. Heel specifiek is er dringend behoefte aan een verbetering van de toegang tot noodhulpdiensten voor personen met een handicap.

REACH112 wil hierin verbetering brengen door communicatiemethodes te ontwikkelen waarmee de doelgroep in elke situatie kan communiceren, ongeacht of die plaatsvindt door het voeren van rechtstreekse tekstconversatie in real-time, gebarentaal, liplezen, spraak of een simultane combinatie daarvan. Aan de basis hiervan staat Total Conversation, een communicatieconcept voor iedereen. Het project zal richtinggevend zijn bij verbeteringen in de communicatie tussen alle burgers (met name personen met een handicap) en in de toegankelijkheid van de oproepbehandeling door noodhulpdiensten in de Europese Unie (EU).

Tot de aan het project participerende landen behoren onder meer onze buurlanden Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. België is jammer genoeg een opvallende afwezige.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

1. Hoe is de Belgische afwezigheid in het REACH112-project te verklaren? Heeft België een officiële vraag tot participatie ontvangen? Welke rol heeft het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (IBPT), en specifiek de werkgroep nooddiensten, gespeeld in het beoordelen van deze eventuele vraag?

2. Participeert België momenteel in andere Europese projecten rond telecommunicatie? Zo ja, welke? Zo nee, hoe is de Belgische passiviteit te verklaren?