Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5885

van Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) d.d. 7 december 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Fonds tot dekking van de accreditatie- en certificatiekosten - Basis en doelstelling - Bedragen

begrotingsfonds
begrotingscontrole
communautaire certificatie
kwaliteitsmerk
metrologie
normalisatie
handelsnorm
kwaliteitsnorm
kwaliteit van het product

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
8/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4676

Vraag nr. 4-5885 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Kan de geachte minister mij voor het Fonds tot dekking van de accreditatie- en certificatiekosten het volgende meedelen:

1.Welk is de reglementaire of wetgevende basis?

2.Wat is het opzet ervan?

3.Wie of welke instantie beheert het fonds?

4.Op welke wijze is het fonds verplicht te rapporteren over zijn activiteiten? Is deze rapportage openbaar?

5.Op welke wijze oefent de overheid controle uit op dit fonds?

6.Met welke bijdragen wordt het gespijsd?

7.Hoe groot was het bedrag in dit fonds op 1 januari 2008, op 1 januari 2009 en op dit ogenblik?

8.Worden deze gelden belegd en zo ja via welke beleggingen?

9.Welke zijn in dat geval de eventuele verliezen die werden geboekt ingevolge de banken- en financiële crisis van het afgelopen jaar?

10.Welke begunstigden kunnen desgevallend van dit fonds gebruik maken?

11.Hoeveel begunstigden/instellingen/projecten kregen desgevallend in 2009 een uitkering uit dit fonds en welk was het totaalbedrag aan uitkeringen? Graag kreeg ik een opsplitsing per gewest.

Antwoord ontvangen op 8 februari 2010 :

Ik heb de eer het geachte lid de gevraagde gegevens mee te delen.

1. Het fonds tot dekking van de accreditatie- en de certificatiekosten werd opgericht middels artikel 6 §2 van de wet van 20 juli 1990 betreffende de accreditatie van instellingen voor conformiteitsbeoordeling en werd heropgenomen in de organieke wet van 27 december 1990 houdende oprichting van begrotingsfondsen, in de rubriek 32-2, Fonds tot dekking van de accreditatie- en certificatiekosten.

Het koninklijk besluit van 31 januari 2006 tot oprichting van het BELAC accreditatiesysteem van instellingen voor conformiteitsbeoordeling, en in het bijzonder de hoofdstukken XII tot XIV, regelen het beheer van het fonds en leggen zowel de retributies als de verschuldigde vergoedingen aan de leden van de auditploegen in het kader van het BELAC systeem, vast.

2. Het Fonds wordt opgericht tot dekking van de accreditatie- en certificatiekosten.

Onverminderd de toepassing van andere wets- en reglementsbepalingen kan de Koning, ten bate van dit Fonds, retributies opleggen tot dekking van de beoordelings-, accreditatie-, certificatie-, toezichts- en controlekosten.

Dit fonds heeft als doel de volgende uitgaven te dekken :

1° dekking van de beoordelings-, accreditatie-, certificatie-, toezichts- en controlekosten van de organen in uitvoering van de opdracht van het Fonds.

2° financiering van deelname aan de activiteiten met het oog op het bekomen van een wederzijdse erkenning tussen het accreditatiesysteem en gelijkaardige systemen in andere staten ;

3° financiering van het organiseren van en het deelnemen aan nationale of internationale vergelijkende programma’s met inbegrip van het eventueel verwerven van de noodzakelijke middelen voor die programma’s, welke laatste tot doel hebben de evaluatiecriteria te ontwikkelen die gebruikt worden voor het vaststellen van de deskundigheid van de geaccrediteerde instellingen ;

4° financiering van het organiseren van seminaries en voorlichtingsactiviteiten met betrekking tot de accreditatie ;

5° financiering van het organiseren van seminaries en vormingsactiviteiten voor de auditoren ;

6° financiering van het uitgeven en verspreiden van documenten, brochures en repertoria die rechtstreeks verband houden met het doel en de werking van het accreditatiesysteem ;

7° financiering van het uitvoeren, door instanties of personen aangeduid door het accreditatiesysteem, van activiteiten die de ontwikkeling en de werking van het accreditatiesysteem bevorderen ;

8° financiering van de bijdragen voor het deelnemen van het accreditatiesysteem aan internationale organisaties die in rechtstreeks verband staan met de overeenkomstigheidsevaluatie.

3. De FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie via het BELAC-secretariaat.

4. Ieder jaar wordt bij de voorstelling van het budget aan het Parlement verslag uitgebracht over de inkomsten en uitgaven die werden gerealiseerd en gepland op het fonds.

Bovendien maakt het secretariaat "accreditatie", die een dienst vormt van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie, een rapport op over het beheer van het Fonds ten minstens één maal per jaar voor de Coördinatiecommissie.

5. De financiële verrichtingen van het Fonds zijn onderworpen aan procedures van de administratieve en begrotingscontrole binnen de federale overheid: interne controle door de Stafdienst Budget & Beheerscontrole, externe controle door Inspectie van Financiën, Controleur van de Vastleggingen en Rekenhof.

6. Het Fonds wordt voornamelijk gespijsd door de laboratoria, de certificatie-instellingen en de keuringsinstellingen die een BELAC-accreditatie vragen. De bedragen die door deze instellingen worden betaald, komen overeen met de dossierskosten en de kosten verbonden aan hun evaluatie (audits).

De volledige lijst van de mogelijke inkomsten van dit fonds is de volgende :

1° retributies gestort door ondernemingen tot dekking van de beoordelings-, accreditatie-, certificatie-, toezichts- en controlekosten.

2° de ontvangsten afkomstig van de activiteiten van het accreditatiesysteem in verband met:

a) het organiseren van de nationale en internationale vergelijkende programma’s met betrekking tot de evaluatiecriteria die gebruikt worden voor het vaststellen van de deskundigheid van de geaccrediteerde instellingen

b) het organiseren van seminaries en voorlichtingsactiviteiten met betrekking tot de accreditatie ;

c) het organiseren van seminaries en vormingsactiviteiten voor auditoren ;

d) het verkopen van bijzondere documenten, brochures en repertoria die rechtstreeks verband houden met het doel en de werking van het accreditatiesysteem ;

e) het uitvoeren, na advies van de Nationale Raad voor Accreditatie en Certificatie, van elke andere taak die kan bijdragen tot de goede werking van het accreditatiesysteem ;

f) schenkingen en legaten.

7. Op 1 januari 2008 : 1.189.893,79 euros. Op 1 januari 2009 : 1.301.257,12 euros. Op 20.08.2009 : 1.156.406,04 euros.

8. De gelden worden niet belegd.

9. zonder voorwerp

10. Het geld dat op dit Fonds wordt ontvangen, dient voornamelijk voor de uitbetaling van de prestaties en de verplaatsingskosten van de leden van de auditteams die de evaluatie doen van de instellingen die kandidaat zijn voor een accreditatie.

De volledige lijst van de mogelijke uitgaven van het Fonds werden opgenomen onder punt 2.

11. De auditoren en experten worden voor hun auditprestaties betaald door de instelling die een accreditatie aanvraagt (ongeveer 500 personen die optreden in functie van hun deskundigheid en van de te evalueren accreditatie-aanvragen).

In 2009 tot 30 september 2009 : 1 089 000 euro.