Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5854

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Auteursrechten - Belgische leenregeling - Herziening

auteursrecht
volgrecht
documentverschaffing
bibliotheek
onderzoeksorganisme
onderwijsinstelling
uitzondering op het auteursrecht

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
11/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-3479

Vraag nr. 4-5854 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische leenregeling zit vervat in de artikelen 62 tot en met 64 van de wet betreffende het auteursrecht en de naburige rechten van 30 juni 1994 en geeft uitvoering aan de Europese richtlijn 92/100/EG van de Raad van 19 november 1992 betreffende het huur- en leenrecht en betreffende bepaalde naburige rechten van auteursrechten binnen het domein van de intellectuele eigendom.

Overeenkomstig artikel 62 van voornoemde wet heeft de auteur en de uitgever in geval van uitlening van werken van letterkunde, databanken, fotografische werken of partituren van muziekwerken onder de voorwaarden genoemd in artikel 23 van deze wet, recht op een vergoeding, de zogenaamde leenvergoeding. Zeventig procent van deze vergoeding komt toe aan de auteur en dertig procent aan de uitgever.

Het koninklijk besluit van 25 april 2004 betreffende de vergoedingsrechten voor openbare uitlening van de auteurs, vertolkende of uitvoerende kunstenaars, producenten van fonogrammen en producenten van eerste vastleggingen van films verleent nadere uitvoering aan de bepalingen van de auteurswet inzake het leenrecht en voorziet ook in enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de onderwijsinstellingen en de wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.

Drie Belgische auteursrechtenorganisaties vragen echter een herziening van de Belgische leenregeling op een viertal punten:

uitbreiding van de leenvergoeding tot bibliotheken van instellingen van onderwijs en onderzoek;

uitbreiding van het begrip leenrecht naar consultatie in leeszalen;

instelling van een sperperiode van zes maanden. Tot zes maanden na publicatie zouden boeken niet voor leen in aanmerking komen of zelfs niet in een bibliotheek beschikbaar mogen zijn;

een drastische verhoging van de leenvergoeding.

De Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora) is het hiermee echter grondig oneens. Zij wensen geen wijziging te zien van de bestaande regelgeving inzake het leenrecht.

Om voorgaande redenen had ik graag van de geachte minister een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1.Wat is het standpunt van de minister met betrekking tot de concrete eisen van de auteursrechtenorganisaties?

2.Plant de geachte minister een wetgevend initiatief hieromtrent? Indien ja, welke richting gaat dit initiatief uit?

Antwoord ontvangen op 11 februari 2010 :

Ik verwijs naar mijn antwoord op de schriftelijke vraag nr. 148 van Kamerlid Liesbeth Van der Auwera van 9 juli 2009 (Kamer van volksvertegenwoordigers, Bulletin nr. 79).