Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5694

van Berni Collas (MR) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Justitie

Wet van 21 april 2007 tot regeling van de bekendmaking in het Duits van de wetten en de koninklijke en ministeriële besluiten - Lijst met te vertalen wetten van de regering van de Duitstalige gemeenschap - Beslissing van de minister van Justitie - Actuali

Duitstalige Gemeenschap
taalgebruik
vertaling
besluit
wetspublicatie

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
21/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4639

Vraag nr. 4-5694 d.d. 7 december 2009 :

De wet van 21 april 2007 regelt de bekendmaking in het Duits van de wetten en koninklijke en ministeriële afkomstig van de federale overheid. Hoever staat het met de uitvoering van die wet, in het bijzonder wat betreft het mechanisme waarover artikel 2 het volgende bepaalt : “De Centrale Dienst voor Duitse vertaling van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken staat in voor de vertaling van de wetten in de Duitse taal. Op voorstel van die Centrale Dienst en na advies van de Regering van de Duitstalige Gemeenschap stelt de minister van Justitie om de drie maanden de lijst vast van de wetten die in het Duits moeten worden vertaald, afhankelijk van het belang dat ze hebben voor de inwoners van het Duitse taalgebied en met voorrang voor de voornaamste teksten, alsook voor het tot stand brengen van officieuze coördinaties in het Duits. Bij het verrichten van dat vertaalwerk neemt de genoemde Centrale Dienst de regels van rechtsterminologie in acht zoals die zijn vastgesteld voor het Duits.

De Duitse vertaling van de wetten wordt in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt binnen een redelijke termijn na de bekendmaking ervan in het Nederlands en in het Frans. »

Die wet is op 1 januari 2009 in werking getreden en de eerste lijst van naar het Duits te vertalen wetten, na advies van de regering van de Duitstalige gemeenschap, is op 1 december 2008 naar de toenmalige minister van Justitie gestuurd. Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

Heeft de toenmalige minister van Justitie die lijst effectief opgemaakt? Zo neen, wanneer zal hij ter beschikking zijn?

Is het in de wet ingeschreven mechanisme dat de lijst geregeld moet actualiseren, al opgericht?

Antwoord ontvangen op 21 januari 2010 :

1. De minister van Justitie heeft de betreffende lijst nog niet vastgesteld. De Duitse Gemeenschap werkt thans aan een aangepaste lijst die de minister van Justitie zo spoedig mogelijk zal worden bezorgd, zodat de lijst kan worden vastgesteld.

2. Gelet op het antwoord op de eerste vraag, doet de tweede vraag niet ter zake.