Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5680

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Justitie

Multidisciplinaire hormonencel - Illegale vetmesting - Daling vastgestelde inbreuken - Niet-dalende aanwijzingen

hormoon
zwarte handel

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
15/3/2010Rappel
26/4/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4478

Vraag nr. 4-5680 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vragen inzake de hormonencel. Ik stel vast dat heden het jaarverslag vanwege de multidisciplinaire hormonencel van 2008 eindelijk klaar is. In het nationaal veiligheidsplan 2008-2011 wordt geen politionele prioriteit meer gegeven aan de zwendel in hormonen en dopingproducten. Gezien België in het verleden een draaischijf was voor hormonen meen ik dat waakzaamheid geboden is.

Het jaarverslag 2008 is bijzonder verontrustend. Ik citeer: 'Het aantal vastgestelde inbreuken illegale vetmesting is gedaald, maar er is jammer genoeg geen reden tot victorie kraaien want de aanwijzingen daalden niet. Het betrappen van hormonendealers is en blijft een complexe aangelegenheid. De hormonenveldheren grijpen blijkbaar terug naar de beproefde verdeel- en heersstrategie door het instrument van de ‘officieuze loonkweek’ . Het ingewikkelde karakter wordt ook aangetoond door het gegeven dat er nog verboden residuen worden aangetroffen in materiële monsters zoals spuiten maar veel minder in de monsters die van de dieren zelf genomen worden. Het onderzoek waardoor de detectiemogelijkheden in dierlijke monsters geoptimaliseerd wordt, dient verder gestimuleerd te worden. De actie in de supplementensector van het Federaal Voedselagentschap leert ons inderdaad dat producten die als voedingssupplementen verpakt en verkocht worden soms geneesmiddelen betreffen wat op zijn beurt aanleiding kan geven tot discussie omtrent de bevoegdheden van de controlerende agentschappen.'

Ik heb dan ook volgende vragen voor de bevoegde minister:

1)Hoe reageert u als beleidsmaker op volgende opmerking van de hormonencel: Het onderzoek waardoor de detectiemogelijkheden in dierlijke monsters geoptimaliseerd wordt, dient verder gestimuleerd te worden. en kan u expliciet en cijfermatig aangeven welke bijkomende middelen worden uitgetrokken om de detectie-capaciteit aan te scherpen? Kan u dit uitvoerig toelichten?

2)Verontrust het u niet dat alhoewel er luidens de hormonencel diverse aanwijzingen zijn dat de illegale vetmesterij toeneemt het aantal vastgestelde inbreuken is gedaald en kan u toelichten in hoeverre dit niet wil zeggen dat aanpak van de illegale vetmesters tekort schiet? Kan u dit uitvoerig toelichten? Welke maatregelen plant u op korte termijn om de balans te doen omslaan in het voordeel van de speurders?

Antwoord ontvangen op 26 april 2010 :

  1. Sinds half 2008 wordt er door het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) in samenwerking met het labo LABERCA te Nantes ernstige inspanningen geleverd om aan deze problematiek een oplossing te bieden zowel op gebied van materieel als op het gebied van de deskundigheid. Gezien de gevoeligheid van deze informatie kan er spijtig genoeg op dit onderwerp niet verder worden op ingegaan.

  2. De kennis van de hormonenhandelaars situeert zich op wetenschappelijk niveau waardoor controles op het bedrijf geen resultaten opleveren. Er wordt echter geïnvesteerd in het verwerven en exploiteren van zachte informatie waarbij een multidisciplinaire aanpak wordt gehanteerd. Verschillende maatregelen zijn al genomen waaronder het starten van een procedure om nieuwe apparatuur aan te kopen, nauwere samenwerking met de laboratoria en het uitvoeren van een studie omtrent de werking van bepaalde producten op de vetmesting.