Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5314

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Website www.mijnsz.be en www.masecu.be - Toegankelijkheid

internetsite
ministerie
faciliteiten voor gehandicapten
sociale zekerheid

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
16/12/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4828

Vraag nr. 4-5314 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het antwoord op mijn vraag nr. 4-2316 lees ik dat bijna alle websites die onder de bevoegdheid van de geachte minister vallen, beschikken over het AnySurfer label. Dat is bijzonder positief te noemen. Alleen de website www.mijnsz.be en www.masecu.be bezit dit label niet. Zij beargumenteert hierbij dat deze website deel uitmaakt van een informatiecampagne over de sociale zekerheid gericht op jongeren. Er zou nog intern bekeken worden of het AnySurfer label voor dit type website noodzakelijk is.

Dit vind ik een wat vreemde redenering. Ik ben van mening dat websites die deel uitmaken van informatiecampagnes gericht op specifieke doelgroepen ook over het AnySurfer label dienen te beschikken. Deze campagnes dienen toch ook personen met een handicap te bereiken. In het voorbeeld van de www.mijnsz.be en www.masecu.be-website zie ik dan ook geen enkele reden waarom die niet eveneens toegankelijk zou moeten zijn voor jongeren met een handicap.

Graag had ik hierover de volgende vragen gesteld:

1. Is de geachte minister het met me eens dat ook campagnewebsites toegankelijk dienen te zijn?

2. Zal zij er alsnog voor zorgen dat de www.mijnsz.be en www.masecu.be-website het AnySurfer label verkrijgt?

Antwoord ontvangen op 16 december 2009 :

  1. Het is evident dat de informatie voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat er in dat kader bijzondere inspanningen moeten geleverd worden voor personen met een handicap. Internet is een waardevol instrument om deze doelstelling te bereiken en, zoals u zelf benadrukte, kregen bijna alle websites een toegankelijkheidslabel. Dit moet zowel het geval zijn voor de algemene websites van federale overheidsdiensten als voor de campagnesites.

  2. De jongerensite www.mijnsz.be beschikt niet over een toegankelijkheidslabel, maar dat is voornamelijk te wijden aan de budgettaire beperkingen bij de oorspronkelijke ontwikkeling van de jongerensite www.mijnsz.be, zodat de aanvraag van de analyseprocedure om het Anysurferlabel te behalen werd uitgesteld. Ten gronde de site respecteert wel in hoge mate de toegankelijkheidsrichtlijnen die nodig zijn om het basis Anysurferlabel te behalen.

    Deze aanvraag gebeurde sindsdien niet, omdat de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid besloot de website niet verder te onderhouden en te ontwikkelen omwille van een aanpassing van zijn communicatiestrategie.

    De website zal na afloop van het contract met de hostingfirma offline gehaald worden, en voor een goed beheer is een verdere budgettaire investering in de site is dan ook niet aangewezen.