Alcoholbeleid - Gezamenlijke verklaring - Uitvoering - Overleg met de bevoegde ministers
alcoholhoudende drank
alcoholisme
gezondheidsbeleid
7/12/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010) |
27/1/2010 | Antwoord |
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4826
Op mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 4-2217 over de uitvoering van de gezamenlijke verklaring van de ministers die de volksgezondheid onder hun bevoegdheden hebben, antwoordde de geachte minister onder meer dat de in deze verklaring opgesomde maatregelen niet uitsluitend vallen onder de bevoegdheid van de ministers die de volksgezondheid onder hun bevoegdheden hebben. Als federaal minister voor Volksgezondheid had zij in dit kader alvast het initiatief genomen om bilaterale contacten op te starten met haar federale collega's, de ministers Reynders, Magnette, De Clerck en Van Quickenborne, staatssecretaris Schouppe en toenmalig minister De Padt.
Graag had ik volgende vragen gesteld:
1. Welke overlegmomenten hebben tot nog toe plaats gevonden met de genoemde federale regeringsleden?
2. Welke resultaten hebben deze contacten tot nog toe opgeleverd? Werden de in de verklaring voorgestelde maatregelen al bestudeerd op hun haalbaarheid? Werden er al initiatieven genomen om deze maatregelen te implementeren?
1-2. Mijn beleidscel heeft een overleg gehad met de beleidscellen van de ministers Reynders, Magnette, Laruelle en Van Quickenborne. Volgend op deze vergaderingen werden twee concrete maatregelen ondernomen, met name :
mijn diensten werken aan de institutionalisatie van het convenant aangaande reclame voor alcoholhoudende dranken. Echter, dit convenant moet aangepast worden vooraleer het kan gepubliceerd worden als koninklijk besluit. Verschillende consultaties zijn dus nog noodzakelijk. We grijpen ook deze gelegenheid aan om een praktische gids uit te werken om het Convenant beter te kunnen toepassen.
de wet van 10 december 2009 houdende diverse bepalingen inzake gezondheid voorziet nieuwe regels betreffende de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Het idee van deze tekst is om de verschillende wetgevingen over de verkoop van alcohol aan minderjarigen samen te brengen en om een verbod van de verkoop van wijn en bier aan min-zestienjarigen op te nemen. De bevoegdheid op dit vlak zal naar de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu worden overgebracht. Het samenbundelen van al deze maatregelen maakt het mogelijk om het debat terug te brengen tot de essentie, met name de gezondheidsproblemen bij jongeren. Wat de toepassing betreft, zal de controle op al deze maatregelen betreffende het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen daarenboven beter gecoördineerd worden en zal men kunnen gebruik maken van de ervaring die reeds werd opgedaan bij de controles op het verbod op de verkoop van tabaksproducten aan min-zestienjarigen door de dienst inspectie van DG4 van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.
De Gemeenschappelijke verklaring werd eveneens overgemaakt aan de Algemene Cel Drugsbeleid, die alle Ministers verzamelt die bevoegd zijn voor het beleid betreffende illegale drugs, tabak, alcohol en psychoactieve medicatie. Het is nu aan de verschillende bevoegde Ministers om de haalbaarheid van de verschillende maatregelen te bestuderen.
Wat mijn bevoegdheden betreft heb ik, naast de bovengenoemde, ook andere maatregelen genomen, met name :
Ik heb het advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad betreffende de risico’s van alcoholgebruik voor en tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode. De Raad heeft haar advies uitgebracht op 4 maart 2009. In 2010 plan ik een ruime verspreiding van dit advies bij de betrokken beroepsgroepen, zoals huisartsen en gynaecologen.
Vorig jaar werd aan de VZW IDA een subsidie van 673.118 euro toegekend voor de organisatie van een nationale informatiecampagne rond alcohol. Deze campagne, met als titel ‘Maak jezelf niets wijs. Te veel drinken heeft nooit leuke gevolgen’, richtte zich specifiek naar de leeftijdsgroep 15-34 jaar en beoogde jongeren bewust te maken van de risico’s van alcoholgebruik. De informatie van deze campagne is beschikbaar op de website www.druglijn.be en www.infor-drogues.be.
Daarnaast werden ook enkele projecten gefinancierd voor de verbetering van de opvang van kinderen en jongeren met ouders met een alcoholproblematiek.
Vroegdetectie en vroeginterventie zijn belangrijke technieken voor het vermijden van schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. De website www.alcoholhulp.be, gefinancierd, door het Fonds voor bestrijding van de verslavingen, biedt hier een laagdrempelig en efficiënt aanbod. Doelgroepen die door de klassieke hulpverlening relatief minder bereikt worden, zoals vrouwen, worden door dit aanbod aangesproken.
De Verklaring vermeldt bovendien het belang van valide cijfergegevens rond alle aspecten van de alcoholproblematiek. Op voorstel van de FOD VVVL werd in het kader van het actieprogramma van Federaal Wetenschapsbeleid ter ondersteuning van de federale beleidsnota drugs een oproep gedaan voor een onderzoek naar de overheidsuitgaven betreffende het beleid rond psychoactieve medicatie, illegale drugs en alcohol. minister Laruelle heeft haar goedkeuring gegeven voor de financiering van een onderzoek, dat zal uitgevoerd worden door de Universiteit Gent. Dit onderzoek moet ons dus nieuwe cijfers opleveren.
Ik zal ook met aandacht de resultaten bekijken van de meest recente gezondheidsenquête, die vragen bevat rond gebruik en problematisch gebruik van alcohol.
Mijn diensten werken momenteel intensief aan de uitvoering van het protocolakkoord met de gemeenschappen en de gewesten rond de “Treatment Demand Indicator”. Deze registratie moet toelaten alle nieuwe behandelingsaanvragen voor problemen op het gebied van illegale drugs en alcohol op een coherente manier te registreren. Door dergelijke initiatieven proberen we dus tegemoet te komen aan de noden op het gebied van cijfers over verschillende aspecten van de alcoholproblematiek. Dit wordt expliciet vermeld door de Verklaring.
Ik ben zo vrij uw aandacht te vestigen op het feit dat de Verklaring opgesteld vanuit een globale benadering van de alcoholproblematiek. De Algemene Cel Drugsbeleid en de Interministeriële Conferentie Drugs zijn de gremia om een adequaat beleid uit te voeren.
Ik zal er dan ook over waken dat de nodige en haalbare initiatieven worden genomen.