Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5277

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Tienerzwangerschappen - Seksueel overdraagbare aandoeningen - Gebruik van anticonceptiemiddelen - Abortus en morning after pil - Evolutie sinds de abortuswetgeving

seksueel overdraagbare aandoening
moederschap
anticonceptie
abortus
jongere
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
6/5/2010Einde zittingsperiode

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4438

Vraag nr. 4-5277 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het fenomeen van de tienerzwangerschappen is een maatschappelijk fenomeen waar de laatste tijd nogal wat aandacht wordt aan besteed vanwege de overheden, media, belangengroepen…

De laatste decennia evolueerde ook het beleid. De wet van 3 april 1990 betreffende de zwangerschapsafbreking, tot wijziging van de artikelen 348, 350, 351 en 352 van het Strafwetboek en tot opheffing van artikel 353 van hetzelfde Wetboek (abortuswet) is ondertussen ingeburgerd. Er waren initiatieven voor verschaffen van kosteloze orale anticonceptie. Tegelijk ook duiken fenomenen op van draagmoederschap, illegale abortussen (de "abortusarts", zie mijn vraag om uitleg nr. 4-643, Handelingen, nr.4-59, blz. 52), onderschuiving van baby's, de vondelingenschuif…

Tegelijk zien we het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) opnieuw stijgen (schriftelijke vragen nrs. 4-3263, 4-231, 4-1605 en de gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid). Is dit omdat onze jeugd een vals gevoel van bescherming krijgt door het nemen van "de pil" en denkt dat ze daarmee tegen SOA's beschermd zijn?

Waarom stijgt het aantal SOA's opnieuw? Heeft dit misschien te maken met het feit dat organisaties die zich bezig houden met bijvoorbeeld HIV-preventie minder in het veld zelf aanwezig zijn (op fuiven, bars, sauna's…).

Het is belangrijk, wil men een coherent beleid voeren zicht te krijgen op de cijfers en de evoluties daarvan.

Vandaar dat ik als arts-politicus deze vraag stel naar een uitgebreid cijfermatig overzicht.

Ik besef ten volle de omvang van deze vraag groot is, niettemin ben ik er van overtuigd dat het stellen van deze vraag een absolute noodzaak is om de stand van zaken te maken en er eventueel beleid op te enten.

1. Kan de geachte minister, sinds de invoering van de abortuswet mij het aantal tienerzwangerschappen geven per jaar en dit uitgesplitst in volgende categorieën: 12 tot 14 jaar, 14 tot 16 jaar en 16 tot 18 jaar. Zijn er gewestelijke verschillen? Zijn er dergelijke cijfers? Tekent zich een afscheiding af tussen stedelijk gebied en niet-stedelijk gebied. Is er een inschatting mogelijk van het sociaal profiel van deze jonge moeders? Goed beseffende dat dit bijzonder ver terug in de tijd is, doch van essentieel belang om de evolutie te kennen.

2. Kan zij mij de cijfers verschaffen van het verbruik van de orale anticonceptie (de "pil") met bijzondere aandacht voor de evolutie van verbruik vóór de gratis pil. Is dit tevens mogelijk te verschaffen vanaf de in werking zijnde abortuswet. Is het mogelijk dit op te splitsen per gewest eventueel de opsplitsing beperken vanaf 2003? Goed beseffende dat dit bijzonder ver terug in de tijd is, doch van essentieel belang om de evolutie te kennen.

3. Kan mevrouw de minister mij de cijfers van verbruik (in Defined Daily Doses, gevallen, euro's) verschaffen van de morning after pil vanaf de abortuswet? Ik besef goed dat dit bijzonder ver terug is de tijd is, doch van essentieel belang om de evolutie te kennen. Eventueel gewestelijk cijfers? Stroken deze cijfers met de gegevens van IMS?

4. Kan zij mij de cijfers van verbruik verschaffen van de condooms vanaf de invoering van de abortuswet? Misschien moet er in eerste instantie gekeken worden naar de cijfers bij de apothekers en deze evolutie als leidraad nemen voor de totale evolutie. Ik besef dat dit het moeilijkst is om in te schatten gezien de vele kanalen waarlangs condooms verspreid worden.

5. Kan zij al deze cijfers uitzetten tegenover het aantal SOA's in totaal, maar ook apart: HIV, Neisseria gonorhoeae, syfillis, chlamydia, …?

6. Hoeveel abortussen werden uitgevoerd per jaar sinds de invoering van de abortuswet.

7. Hoe is de evolutie van het aantal curretages sinds de abortuswet, eventueel opgesplitst per gewest?

8. Wat denkt mevrouw de minister over de huidige abortuswetgeving. Is deze volgens de minister aan revisie toe?