Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5

van Geert Lambert (SP.A-SPIRIT) d.d. 15 oktober 2007

aan de vice-eersteminister en minister van Begroting en Consumentenzaken

Koppelverkoop - iPhone - Abonnement bij een telecommunicatiepartner

Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie
radiocommunicatie
handelsregelingen
bescherming van de consument
misbruikclausule
exclusieve distributie
provider
telecommunicatiemateriaal
mobiele communicatie

Chronologie

15/10/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/11/2007)
6/12/2007Antwoord

Vraag nr. 4-5 d.d. 15 oktober 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vanaf november zou de iPhone van Apple ook in verschillende Europese landen verkrijgbaar zijn in combinatie met een abonnement bij een telecommunicatiepartner van Apple. Apple heeft een groot financieel belang bij de uit dergelijke exclusieve distributieovereenkomsten voortvloeiende koppeling: het deelt mee in de inkomsten uit spraak- en dataverkeer. Het niet kunnen kiezen van een provider is evenwel in het nadeel van de consumenten. Apple wil ook voorkomen dat nieuwe kopers hun toestel laten deblokkeren, waardoor ze beroep zouden kunnen doen op andere providers, door haar software-update voor de iPhone incompatibel te maken met ontgrendelingssoftware.

Graag vernam ik van de geachte minister wat zij zal ondernemen tegen deze voor de consumenten schadelijke koppelverkoop.

Antwoord ontvangen op 6 december 2007 :

Het geachte lid vestigt terecht de aandacht op de noodzaak tot een gepaste controle op de naleving van de wettelijke bepalingen inzake koppelverkoop, en in het bijzonder wat de elektronische-communicatiesector betreft.

Naast de algemene bepalingen die opgenomen zijn in de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument, bevat de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie in verband daarmee een artikel 112, dat een specifiek stelsel invoert waarin, met naleving van bepaalde voorwaarden, producten en diensten op het gebied van televisie-, telefonie-, internetdiensten, en intermediaire interactieve producten gezamenlijk mogen worden aangeboden.

In de voorbereidende werkzaamheden voor de aanneming van de wet wordt verduidelijkt wat moet worden verstaan onder « intermediaire interactieve producten ». Zo kan men het volgende lezen in de rechtvaardiging bij amendement nr. 147, waarmee artikel 112 in de wet is ingevoerd : « Intermediaire interactieve producten » : zijn producten — zoals decoders, internet- of telefoniemodems — die aan de ene kant aangesloten dienen te worden aan een elektronisch communicatienetwerk — zoals een kabelnetwerk of een PSTN-netwerk — en aan de andere kant aangesloten dienen te worden aan consumenten eindapparatuur zoals een televisietoestel, een pc of een telefoontoestel. Kenmerkend van deze « intermediaire interactieve producten » is dat zij geen gebruikersinterface bezitten waardoor consumenten dergelijke producten niet zelfstandig kunnen gebruiken om de diensten geleverd via elektronische communicatienetwerken te kunnen afnemen. »

Daaruit volgt dat eindapparatuur, zoals diegene die wordt gebruikt in het kader van de iPhonediensten, niet onder het begrip « intermediaire interactieve producten » valt, en dat het daarom niet mogelijk is om dergelijke eindapparatuur gezamenlijk aan te bieden met een telefonie- of een internetdienst.

De wet heeft echter aan het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie de bevoegdheid verleend om onder andere de naleving van artikel 112 van de wet van 13 juni 2005 betreffende de elektronische communicatie te controleren. Ik ben dus niet rechtstreeks bevoegd om een controle uit te oefenen op de naleving van de wettelijke bepalingen inzake koppelverkoop in de elektronische-communicatiesector.

Ik heb echter hierover contact opgenomen met de diensten van het Instituut. Zij hebben mij laten weten dat er in de pers inderdaad geruchten waren over de beschikbaarstelling van de iPhonedienst. Er zou sprake van zijn dat die diensten half december zullen worden gelanceerd. De operator die, nog steeds volgens die geruchten, voor de verstrekking van die dienst zou zijn benaderd, heeft daarover echter nog geen officiële mededeling verspreid. Zo staat er op de website van de betreffende operator geen informatie in verband met iPhone.

In dit stadium kan ik het BIPT dus alleen maar vragen om bijzonder waakzaam te zijn wanneer er concretere elementen worden vastgesteld in verband met de lancering van dergelijke diensten. Bovendien zal ik het Instituut vragen om aan mij verslag uit te brengen over zijn onderzoek ter zake en ik zal niet nalaten om het geacht lid alle nuttige informatie mee te delen in verband met dat verslag van het BIPT.