Raadplegingen bij een psycholoog - Kinderen - Terugbetaling
zelfmoord
psychologie
kind
jongere
ziekteverzekering
4/11/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/12/2009) |
25/11/2009 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5325
Via contacten in het werkveld verneem ik dat minderjarigen die een zelfmoordpoging ondernomen hebben, voor maximaal vijf behandelingen terecht kunnen in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Daarna belanden ze op een wachtlijst van één à twee jaar vooraleer ze opnieuw een aantal behandelingen kunnen ondergaan.
Heel wat jongeren die een zelfmoordpoging ondernemen, bijvoorbeeld mensen die aan borderline lijden of een vergelijkbare aandoening hebben, hebben echter behoefte aan een heel wat langere tot zeer lange behandeltijd. In dat geval is het uiteraard mogelijk om een beroep te doen op een (kinder)psychiater. Probleem is echter dat ouders een dergelijke behandeling, in samenspraak met hun huisarts, niet altijd aangewezen vinden omdat er dan al gauw een beroep gedaan wordt op zware medicijnen, anti-depressiva, ...
Ouders die voor hun kind een puur therapeutische aanpak bij een psycholoog verkiezen, zien zich echter met het probleem geconfronteerd dat behandelingen door een psycholoog in het geheel niet terugbetaald worden door het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV). De behandeling van de psychologische problemen van hun zoon of dochter wordt zo al gauw een erg dure aangelegenheid.
1. Is de geachte minister het met me eens dat de raadpleging van een psycholoog, onder welbepaalde voorwaarden (bijvoorbeeld in de beschreven situatie), terugbetaald zou moeten worden door het RIZIV?
2. Op welke termijn kan dit gerealiseerd worden? Welke eventuele hindernissen zijn er te overwinnen?