Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-474

van Dirk Claes (CD&V N-VA) d.d. 12 maart 2008

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Politiediensten - Personeel - Rekrutering - Organisatie

politie
gemeentepolitie
aanwerving
aanstellingsexamen

Chronologie

12/3/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/4/2008)
19/3/2008Dossier gesloten

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 4-143
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-627

Vraag nr. 4-474 d.d. 12 maart 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit gegevens blijkt dat amper 12% van de kandidaat-agenten vorig jaar slaagden voor de selectieproeven van de politieopleiding. Dit lijkt mij bijzonder weinig en de gebrekkige doorstroming die daaruit volgt is één van de voornaamste oorzaken voor het personeelsprobleem dat bij de politiediensten heerst.

Wanneer dit jaar van de 10 827 deelnemers aan de selectieproeven, maar 12% slaagt dan is er toch een fundamenteel probleem. Natuurlijk is het van belang dat diegene die worden toegelaten, over voldoende capaciteiten beschikken en de lat voor de selectie niet te laag wordt gelegd. Ik weet evenwel niet waar de oorzaak van deze problematiek ligt: bij de tests op zich of bij de mensen die deelnemen aan de proeven.

Mensen die bij de werving van nieuwe politieagenten zijn betrokken, wijzen op het essentiële belang van een goede strategie inzake rekrutering en de doelgroepen die daarvoor worden aangesproken. Zo zouden eigenschappen als zin voor initiatief, verantwoordelijkheidsgevoel, groepsfeeling fundamenteel zijn. Daarom stel ik mij eveneens de vraag welke criteria en eigenschappen worden getest tijdens deze selectieproeven.

Daarbij aansluitend wordt er in dit dossier ook gesteld dat de taakverdeling binnen de politie een probleem op zich is. Zo zou de personeelspiramide meer leidinggevenden tellen dan noodzakelijk is voor de efficiënte werking. Deze officieren moeten bijgevolg voornamelijk opdrachten verrichten die niet tot hun takenpakket behoren, zoals het loutere administratieve werk. Een voor de hand liggende oplossing hiervoor is het ontlasten van de politiediensten door het aanwerven van bijkomende administratieve krachten. Ik neem aan dat dit aansluit bij de visie van de geachte minister om zoveel mogelijk “blauw op straat” te hebben.

- Wat zijn volgens de geachte minister de voornaamste oorzaken van het extreem laag slaagpercentage bij de politiediensten?

- Wat zijn de uitgangspunten van de nieuwe selectieproeven en welke eigenschappen worden bijzonder getest en gevaloriseerd?

- Hoe wordt de communicatie en de informatie voor de rekrutering van de kandidaat-agenten aangepakt en welke doelgroepen tracht men hiervoor in het bijzonder aan te spreken?

- Klopt het dat de personeelsbezetting binnen de politiediensten momenteel een teveel aan officieren telt en dat de huidige taakverdeling de structurele efficiëntie van de werking niet ten goede komt?

- Worden er in de toekomst bijkomende inspanningen geleverd om de taakverdelingen tussen de politiefunctionarissen onderling te optimaliseren en de diensten te ontlasten van de administratieve taken?