GSM - Lokaliseren persoon op aanvraag - Telefoonfraude - Privacy
mobiele telefoon
fraude
eerbiediging van het privé-leven
economisch delict
mobiele communicatie
2/10/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/11/2009) |
25/11/2009 | Dossier gesloten |
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5882
In Nederland is een controverse ontstaan over diverse reclames op de commerciële omroepen, waarin mensen via een bepaald telefoonnummer de verblijfplaats van iemand op kunnen sporen via zijn of haar mobiele telefoon. Het wordt "Friendfinder".
Mogelijks is er sprake van een nieuwe vorm van oplichterij die ongetwijfeld snel naar ons land zal overwaaien. De toepassing “Friendfinder” zelf werkt immers uitsluitend met programma's als Twitter.
De gsm-dienst scant op Twitter of de te lokaliseren persoon met de service is verbonden en meldt vervolgens per sms op welke locatie de te traceren persoon zich bevindt of – en dat zal meestal het geval zijn – dat de te traceren persoon niet kan worden gevonden omdat er geen toestemming werd gegeven. Dat laatste zal in 99 % van de gevallen zo zijn, aangezien weinig mensen deze toepassing al hebben geactiveerd. De aanvrager zit, zonder het te weten, wel vaak opgescheept met een maandabonnement tegen een hoog tarief.
In ons land bieden bepaalde operatoren deze dienst al aan, maar zij benadrukken dat die mogelijkheid conform de privacy regeling is (cf. http://home.scarlet.be/hetreddendgebaar/Traceer.htm).
In Engeland werd die "Sniff-dienst”, reeds in 2008 gelanceerd.
Ik heb dan ook volgende vragen voor de geachte minister:
1) Bent u bekend met de internet- en gsm-toepassing genre " Friendfinder " waarbij de mogelijkheid wordt geboden de verblijfplaats van iemand via zijn of haar mobiele telefoon op te sporen?
2) Hoe reageert u op de recente controverse in Nederland rond de televisiereclame van "Friendfinder", waarbij mensen via een betalend telefoonnummer de mogelijkheid wordt geboden de verblijfplaats van iemand op te sporen via zijn of haar mobiele telefoon? Kan dergelijke reclame momenteel ook in ons land worden gevoerd?
3) Is een dergelijke toepassing, waarbij commerciële bedrijven zich als tussenpersonen opwerpen via programma's als " Friendfinder " een inbreuk op de privacy en kan u dit uitvoerig toelichten? Is een dergelijke toepassing mogelijk in ons land?
4) Mag een commercieel bedrijf krachtens de huidige wet- en regelgeving een verblijfplaats opsporen en meedelen aan derden? Zo neen, wat kan worden gedaan om de aanbieders te stoppen?
5) Hebt u al klachten ontvangen over dergelijke toepassing in ons land, waarbij via een commercieel bedrijf een persoon kan worden getraceerd?
6) Volstaat de vigerende regelgeving om dergelijke initiatieven, waarbij mensen zonder hun toestemming kunnen worden getraceerd, de wacht aan te zeggen?