Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4622

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 30 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Vlaamse Kruis - Financiering - Gebrek aan federale steun

eerste hulp
geneeskundige noodhulp
ziekentransport
ASTRID
Rode Kruis

Chronologie

30/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5295

Vraag nr. 4-4622 d.d. 30 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Belgische Rode Kruis is werkzaam op een aantal domeinen zoals de dienst voor het bloed, ontwikkelingssamenwerking, maar ook bijstand, EHBO en ziekenvervoer. Het Rode Kruis wordt daarvoor ook ingeschakeld als erkende partner in rampsituaties. Het Belgische Rode Kruis valt uiteen in een Vlaamse vleugel en een Franstalige vleugel voor het hele operationele gedeelte.

In Vlaaanderen bestaat ook het Vlaamse Kruis. Het Vlaamse Kruis is de op een na grootste kruisvereniging in Vlaanderen, maar ook in België.

Ook zij zijn actief in de eerste-hulpverlening (met opleiding) en ziekenvervoer.

Dit komt ongeveer overeen met één zesde van de activiteitsgraad van het Rode Kruis Vlaanderen op deze vlakken.

Het Vlaamse Kruis en het Rode Kruis Vlaanderen zijn geen concurrenten, het zijn collega’s die elkaar goed begrijpen.

Doch het Vlaamse Kruis moet het - in tegenstelling tot het Rode Kruis - immers stellen zonder enige federale overheidssteun.

1.Waarom kan het Vlaamse Kruis niet genieten van federale overheidssteun?

2.Hoeveel bedraagt de steun voor Rode Kruis Vlaanderen inzake ziekenvervoer, rampenhulpverlening, EHBO, … Hoeveel stopt de Nationale Loterij hen toe? Zijn er nog andere instanties die het Rode Kruis Vlaanderen financieren?

3.Hoeveel bedraagt de steun voor Croix Rouge inzake ziekenvervoer, rampenhulpverlening, EHBO, … Hoeveel stopt de Nationale Loterij hen toe? Zijn er nog andere instanties die het Croix Rouge financieren?

4.Waarom geldt de regeling voor burgerlijke aansprakelijkheid (0.35 procent) van voertuigen enkel voor het Rode Kruis?

5.Mocht alsnog straks de Mexicaanse griep en een ware pandemie uitbreken dan zullen sommige ziekenhuizen werken met cohorte-ziekenhuizen. Alle grieppatiënten in één ziekenhuis, alle niet-grieppatiënten in een ander. Dit vergt patiëntentransport in een rampenfase. Het zal alle hens aan dek zijn. Is het dan niet logisch dat ook het Vlaamse Kruis, die daar een tachtigjarige expertise in heeft ook ten volle mee participeert, maar bijgevolg daarvoor ook erkend wordt en gefinancierd? Meer nog vaak is het Rode Kruis Vlaanderen en het Vlaamse Kruis complementair zoals in Ieper en Tessenderlo (waar het Vlaamse Kruis sterker staat).

6.Vindt de geachte minister het logisch dat op geen enkel vlak het Vlaamse Kruis is vertegenwoordigd (zoals in de Nationale Raad voor Dringende Medische Hulpverlening, de Provinciaal Geneeskundige Commissies voor dringende geneeskundige hulpverlening of Nationale Raad voor Paramedische beroepen)?

7.Goede communicatie is onontbeerlijk voor goede hulpverlening. Door haar medewerking in de rampenhulpverlening, maar ook op risicomanifestaties, moet Het Vlaamse Kruis in verbinding staan met de andere disciplines en diensten. Op dit ogenblik beschikt Het Vlaamse Kruis echter niet over nationale frequenties die deze communicatie mogelijk maken. Het Astrid-netwerk legt bijkomende lasten op, want de kostprijs voor dit netwerk is een belangrijke hinderpaal voor implementatie binnen een vrijwilligersvereniging-vzw. Is zij bereid het Vlaamse Kruis financieel bij te springen in het ontwikkelen van dergelijk adequaat netwerk?

8.Algemeen, gelet op het feit dat het Rode Kruis complet operationeel gesplitst is en dus ook voor de kerntaken die ze delen met het Vlaamse Kruis, is het toch de logica zelve dat deze beide instanties billijk vergoed worden, zonder dat dit minder middelen voor het Rode Kruis Vlaanderen hoeft te betekenen?