Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4545

van Alain Destexhe (MR) d.d. 24 september 2009

aan de minister van Justitie

Gevangenis van Namen - Staat - Hygiëne, het op elkaar gepakt zijn, bouwvalligheid en veiligheid - Gebreken - Maatregelen - Termijnen - Gelijksoortige staat van de andere Belgische gevangenissen

strafgevangenis
veiligheid van gebouwen

Chronologie

24/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/10/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5687

Vraag nr. 4-4545 d.d. 24 september 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Volgens La Libre Belgique zou de gevangenis van Namen zich in een “weerzinwekkend vuile” staat bevinden. In de gevangeniscellen zouden slechts een rol toiletpapier, een toiletemmer en een stuk mousse dat als matras dienst moet doen te vinden zijn. In één van de cellen zou nauwelijks daglicht binnenkomen, door enkele kleine gaten.

Cellen van negen vierkante meter elk zouden twee tot vier gevangenen huisvesten. La Libre Belgique heeft het over acht douches voor 220 gedetineerden, gipsen muren die afbrokkelen, vochtvlekken, plakkerig vuil, kranen die lekken. Zelfs de plank van één van de toiletten werd door de gedetineerden zelf gekocht. Bovendien springen de zekeringen als ze het water proberen te verwarmen. Een arbeider legt uit dat het gebouw pas gecontroleerd is en dat er vrijwel niets conform de voorschriften is bevonden.

Het zou ook niet moeilijk zijn om te vluchten uit de gevangenis van Namen omdat het videobewakinssysteem vaak defect is. De toiletten in de vleugel van de vrouwen zouden zich in een onbeschrijflijke staat bevinden en drugs zouden gemakkelijk binnen het gebouw kunnen circuleren omdat er geen aangepaste tralies zijn.

Stemmen die beschrijvingen overeen met de werkelijkheid? Zo ja, aan welke oplossingen wordt gedacht om die ernstige gebreken op het vlak van hygiëne, het op elkaar gepakt zijn, de bouwvalligheid en de beveiliging van de gevangenis van Namen aan te pakken? Welke termijnen zijn eraan verbonden? Bevinden zich nog andere gevangenissen in ons land in een dergelijke situatie? Zo ja, welke?