Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4390

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 september 2009

aan de minister van Justitie

Geïnterneerden - Zorgtraject psychiatrie - Huidige begeleiding in gevangenissen

geestesziekte
psychiatrische inrichting
opname in psychiatrische kliniek
sociaal verweer
strafgevangenis

Chronologie

11/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/10/2009)
24/11/2009Antwoord
25/11/2009Rappel

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4389

Vraag nr. 4-4390 d.d. 11 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De bedoeling van de overheid is om op termijn alle misplaatste geïnterneerden uit de gevangenissen te halen. De geïnterneerden zouden op termijn worden ondergebracht in een nog uit te bouwen zorgtraject forensische psychiatrie. In juli 2007 werd de wet betreffende de internering van personen met een geestesstoornis goedgekeurd die geïnterneerden enkel toelaat in ziekenhuizen en dus niet meer in gevangenissen. De uitvoeringsbesluiten zijn uitgesteld tot 2012.

Een internering is geen straf maar een maatregel van onbepaalde duur. De geïnterneerden verschijnen voor de Commissie ter bescherming van de Maatschappij en die zal beslist of geïnterneerden naar een instelling mag. Zo kan men jaren in een gevangenis opgesloten blijven alvorens men naar een instelling kan. Schrijnende situaties zijn dus vaak het gevolg.

Hoeveel plaatsen komen er in de toekomst bij? Waar komen er nieuwe forensische instellingen? Hoe evolueren deze bouwdossiers?

Is er een gepaste begeleiding voor deze mensen? Zo ja, wie zorgt voor extra behandeling in de verschillende gevangenissen van deze geïnterneerden?

Is de geachte minister akkoord dat cipiers niet opgeleid zijn om dergelijke, geesteszieke mensen op te vangen?

Hoeveel geïnterneerden werden door de Commissie ter bescherming van de Maatschappij naar een instelling doorverwezen in 2006, 2007 en 2008? Hoeveel geïnterneerden die in de gevangenis bleven konden in 2008 niet naar een instelling wegens plaatsgebrek?

Hoeveel geïnterneerden zijn momenteel opgesloten in de Belgische gevangenissen? Hoeveel waren er dit in 2006, 2007 en 2008?

Antwoord ontvangen op 24 november 2009 :

1) Er worden nieuwe forensische instellingen gebouwd in Gent en Antwerpen. Er zal plaats zijn voor respectievelijk 272 en 120 geïnterneerden. Beide dossiers zitten op schema. Het einde van de bouwwerken van beide instellingen is voorzien voor einde 2012.

2) In de psychiatrische afdelingen van de gevangenissen en in de inrichtingen tot bescherming van de maatschappij werden zorgequipes opgericht. Deze equipes bestaan uit een multidisciplinair team van gekwalificeerde hulpverleners (met name psychiater, psycholoog, maatschappelijk assistent, ergotherapeut, opvoeder, psychiatrisch verpleegkundige en bewegingstherapeut). De missie van de zorgequipes kan omschreven worden als “het instaan voor het vaststellen, herstellen of optimaal behouden van de fysieke, psychische en sociale mogelijkheden van de geïnterneerde met oog op de overgang naar een volgende behandelingsfase in het zorgcircuit”. De zorgpsychiater beslist over en is verantwoordelijk voor het therapeutisch programma na overleg met de leden van de zorgequipe. De psycholoog staat in voor de dagelijkse coördinatie.

3) Dit is inderdaad een pijnpunt, maar er wordt aan gewerkt. Zo werd er onlangs nog een vijfdaagse opleiding gegeven aan penitentiair beambten met het doel beter te kunnen omgaan met geïnterneerden. Bovendien moet worden benadrukt dat het zorgteam, in haar dagelijkse contacten met de beambten, erop toeziet, het specifieke kader van het werken met personen met een geestesstoornis, te verduidelijken.

4) Ik beschik niet over deze gegevens. De gevraagde cijfers worden namelijk niet op systematische wijze geregistreerd door alle commissies tot bescherming van de maatschappij.

5) De penitentiaire populatie van definitief geïnterneerden ressorterend onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst ((FOD) Justitie bedroeg 1 070 op 22 september 2009. Op 1 maart 2008, 1 maart 2007 en 1 maart 2006 bedroeg deze respectievelijk 994, 965 en 862.