Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4341

van Franco Seminara (PS) d.d. 7 september 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Achtergelaten katten - Groot aantal - Sterilisatiecampagne - Financiering - Raad voor Dierenwelzijn - Gunstig advies voor sterilisatie

huisdier
welzijn van dieren
sterilisatie

Chronologie

7/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/10/2009)
13/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4341 d.d. 7 september 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

De cijfers over achtergelaten dieren die de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid heeft bekendgemaakt, zijn overduidelijk : 11.034 van de 33.617 katten die in 2008 aan hun lot werden overgelaten, moesten worden geëuthanaseerd wegens het eventuele gevaar voor de volksgezondheid.

Immers, hoe groter de concentratie katten op eenzelfde plaats, hoe hoger het risico op ziekten. Het is dus niet uitzonderlijk dat in bepaalde asielen 80 tot 90% van de katten worden geëuthanaseerd. De Raad voor Dierenwelzijn raamt de jaarlijkse stijging van het aantal katten in België op 6%.

De sterilisatie van katten zou een eenvoudige oplossing kunnen zijn voor de te grote toevloed aan katten in de dierenasielen.

De lancering van een campagne in 2006-2007 voor de sterilisatie van katten door de eigenaars was dus zinvol en moet worden aangemoedigd.

Deze eenvoudige operatie zou een teveel aan katten in de asielen kunnen voorkomen en bijgevolg ook de contraversiële beslissing tot het euthanaseren van massa's katten.

Ik had ook graag geweten in welke mate de sterilisatiecampagnes in de toekomst zullen worden aangemoedigd en welke inspanningen u zult doen om, bijvoorbeeld, een “sterilisatiedienst”, die de onkosten van de operatie zou dragen, ter beschikking te stellen van de mensen die de sterilisatie van hun katten niet kunnen betalen.

De idee om de eigenaars van katten aan te sporen of zelfs te verplichten om hun katten te laten steriliseren is niet nieuw. De Raad voor Dierenwelzijn heeft twee jaar geleden al een gunstig advies uitgebracht voor een verplichte sterilisatie en identificatie van katten. Bent u van een beleid uit te werken met betrekking tot de castratie van katten?

Antwoord ontvangen op 13 oktober 2009 :

Het grote aantal honden en katten die worden opgevangen in de asielen blijft inderdaad zorgwekkend.

De sterilisatiecampagnes voor katten werden door mijn diensten gepromoot en de brochure met alle voordelen van de sterilisatie is nog altijd beschikbaar en raadpleegbaar op de website van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid.

Momenteel is er geen enkel budget voorzien om financieel tussen te komen in de kosten voor sterilisatie van huisdieren.

Op mijn vraag heeft de Raad voor Dierenwelzijn deze problematiek bestudeerd. Dit resulteerde in een advies dat mij op 5 maart jongstleden werd bezorgd. Het bestaat uit twee luiken: enerzijds de verplichte sterilisatie van alle katten in ons land, en anderzijds de wettelijke verplichting voor elke gemeente om een actieplan rond zwerfkatten uit te werken.

Wat het eerste luik betreft, deel ik u mee dat de Faculteit diergeneeskunde van de Gentse Universiteit binnenkort een studie zal opzetten rond de sterilisatie van kattenjongen vanaf de leeftijd van zes weken. Als de resultaten daarvan sluitend zijn, zou de sterilisatie van kattenjongen kunnen worden gepromoot of zelfs opgelegd eer ze in de handel komen of worden geadopteerd. De toepassing van deze maatregel vergt vorming én medewerking van dierenartsen.

Het tweede luik beoogt de verplichting van gemeenten om een actieplan rond zwerfkatten op te stellen. Ik heb mijn diensten de opdracht gegeven om hierrond een wetgeving uit te werken, waarover ik zal overleggen met mijn collega Annemie Turtelboom, minister van Binnenlandse Zaken.