Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4207

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 26 augustus 2009

aan de minister van Justitie

Werkgroep "radicalisering in de gevangenissen" - Activiteit - Samenstelling - Initiatieven

extremisme
strafgevangenis
gedetineerde
terrorisme
gevangeniswezen
religieus conservatisme
islam
radicalisering

Chronologie

26/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/9/2009)
24/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-4207 d.d. 26 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het voorjaar van 2006 kondigde de voorgangster van de geachte minister aan dat er in het kader van het actieplan tegen radicalisme, dat werd goedgekeurd door het ministeriële comité Inlichting en Veiligheid, door de minister een interne werkgroep zou zijn opgericht voor de coördinatie tussen de bevoegde diensten inzake het beleid jegens gedetineerde terroristen en radicalisering in gevangenissen.

Graag had ik van de geachte minister geweten of deze interne werkgroep nog steeds actief is, wat de samenstelling van deze werkgroep is en welke aanbevelingen of initiatieven er sinds de oprichting van deze werkgroep werden genomen en ook werden uitgevoerd.

Antwoord ontvangen op 24 november 2009 :

Er is inderdaad een plan Radicalisme voorgelegd aan en goedgekeurd door het Ministerieel Comité Inlichtingen en Veiligheid. Dit plan heeft als bedoeling de uitwisseling van informatie omtrent radicalisering efficiënter te doen verlopen, en na te gaan op welke manier de overheid in concrete gevallen kan optreden. Het gaat hierbij om alle vormen van radicalisme, ideologisch of religieus van aard.

Radicalisering in de gevangenissen is één van de actieterreinen waaruit het plan bestaat. De klemtoon ligt hierbij op de opvolging van het moslimextremisme en het tegengaan van de verspreiding ervan, maar bijvoorbeeld ook de interesse van sektes om zich op dit terrein in te werken, of de aanwezigheid van extreemlinkse en extreemrechtse elementen blijven aandachtspunten bij de opvolging van dit fenomeen.

Onder coördinatie van het OCAD worden op geregelde basis werkvergaderingen gehouden met vertegenwoordigingen van de Veiligheid van de Staat, de federale en lokale politie, en het Directoraat-generaal Penitentiaire Instellingen. U zult begrijpen dat het operationele aspect van deze vergaderingen vertrouwelijk is.

In de loop van 2007 werd een sensibiliseringsronde gehouden bij de gevangenisdirecties, om het fenomeen onder de aandacht te brengen en de samenwerking te optimaliseren. De Veiligheid van de Staat nam ook deel aan seminaries op Europees niveau, die leidden tot de totstandkoming van een handboek omtrent dit onderwerp. De inhoud van dit handboek werd besproken met de partners binnen de as gevangenissen van het plan Radicalisme. Centraal stond het belang van een goede doorstroming van informatie tussen de verschillende betrokken diensten, en de opleiding van het penitentiair personeel. Rond dit laatste gegeven is reeds een principieel akkoord bereikt, dit wordt in de nabije toekomst verder geconcretiseerd. Het idee is dat een betere opleiding van het gevangenispersoneel op dit vlak tot een snellere detectie van verontrustende radicalisering zal leiden, en door een betere kennis van het onderwerp in een aantal gevallen conflicten vermeden kunnen worden.