Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4206

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 26 augustus 2009

aan de staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën

Europese spaarrichtlijn - Woonstaatheffing - Impact voor de Belgische overheid

richtlijn (EU)
belasting op inkomsten uit kapitaal
spaartegoed
Europese fiscale samenwerking
belastingharmonisatie

Chronologie

26/8/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/9/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4204
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4205
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-6088

Vraag nr. 4-4206 d.d. 26 augustus 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar mijn eerdere de schriftelijke vraag nr. 4-916 omtrent de Europese spaarrichtlijn en de woonstaatheffing. Om de rentebetalingen die een inwoner van een Lidstaat van de Europese Unie (EU) ontvangt in een andere lidstaat, niet onbelast te laten, wisselen tweeëntwintig lidstaten van de Europese Unie sinds 1 juli 2005 informatie uit over die betalingen. Drie andere lidstaten ( België, Luxemburg en Oostenrijk) kiezen voor een onmiddellijke heffing op het spaargeld van buitenlanders, de zogenaamde woonstaatheffing. Zij wisselen nog geen informatie uit met de woonstaat over de begunstigde van een rente-inkomen. De woonstaatheffing houdt in dat anoniem 75 procent van de opbrengsten van de heffing doorgestort worden aan de woonstaat.

Ook de afhankelijke of geassocieerde gebieden van de lidstaten (Anguila, Cayman Islands, Montserrat, Aruba, Jersey, Guernesey, Isle of Man, Maagdeneilanden, Nederlandse Antillen en Turkse en Caicos-eilanden) wisselen informatie uit of houden een bronheffing in. Speciale afspraken omtrent gelijksoortige maatregelen zijn ook gemaakt tussen de Europese Unie en Zwitserland, Andorra, Monaco, Liechtenstein en San Marino.

In zijn antwoord op mijn eerdere schriftelijke vraag gaf u de cijfers voor het inkomstenjaar 2005 en het inkomstenjaar 2006. U gaf aan dat voor het inkomstenjaar 2007 de overdracht van de bewuste fondsen zou plaatsvinden in de loop van de maand juni van het jaar 2008. Hetzelfde geldt uiteraard mutatio mutandis voor het aanslagjaar 2008. Vandaar deze nieuwe vraag.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Hoeveel inkomsten werden er (rekening houdende met artikel 12§3 van de Spaarrichtlijn) respectievelijk voor de aanslagjaren 2007 en 2008 doorgestort aan België, tengevolge de bronheffing in EU landen, afhankelijke of geassocieerde gebieden en de landen waarmee een akkoord werd gesloten (onder meer Zwitserland, Andorra, enz.) en die niet opteren voor de informatie-uitwisseling? Kan u de inkomsten tevens weergeven per land waar de bronheffing vandaan komt en dit voor 2007 en 2008?

2. Welk bedrag was door de begroting vooropgesteld voor het jaar 2007 en 2008 in zijn geheel in het kader van de zogenaamde woonstaatheffing en werd dit bedrag gehaald? Zo neen, waarom niet?

3. Welk bedrag is vooropgesteld voor het jaar 2009 in zijn geheel in het kader van de zogenaamde woonstaatheffing?

4. Graag kreeg ik een gedetailleerd overzicht van de zogenaamde inlichtingen conform artikel 8.1.d van de spaarrichtlijn die ten gevolge van de informatie-uitwisseling welke uit de spaarrichtlijn voortvloeit, aan België werden doorgegeven door andere landen en dit voor de inkomstenjaren 2007 en 2008 alsook het respectievelijk totaal aantal ontvangen inlichtingen voor de jaren 2007 en 2008?

5. Kan u gedetailleerde cijfers geven wat betreft het aantal bekomen inlichtingen voor elk land dat geopteerd heeft voor de informatie-uitwisseling en dit inclusief Zwitserland, Andorra, Liechtenstein en de afhankelijke en geassocieerde landen en dit respectievelijk voor de jaren 2007 en 2008? Hoeveel van deze rekeningen waren bij de fiscus reeds bekend en dit voor elk land?

6. Hoeveel bedraagt het geïnde bedrag in Zwitserland dat voortvloeit uit de woonstaatheffing dat aan de hele EU werd doorgestort in 2007 alsook wat betreft het door ons land ontvangen bedrag voor inkomstenjaar 2007 en 2008?

7. Meent u dat de spaarrichtlijn effectief werkt wat betreft de niet-EU landen die een verdrag hebben gesloten met de EU om een woonstaatheffing in te houden en door te storten? Kunt u uw standpunt uitvoerig toelichten en aangeven welke eventuele nieuwe maatregelen u voorstaat?