Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3788

van Yves Buysse (Vlaams Belang) d.d. 9 juli 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Verkiezingen van 7 juni 2009 - Landgenoten die in een andere Europese Lidstaat verblijven - Uitoefening van het stemrecht - Registratie

kiesrecht
stemming per brief
Europese verkiezing
Belgen in het buitenland
stemrecht van Belgen in het buitenland

Chronologie

9/7/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/8/2009)
24/11/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3788 d.d. 9 juli 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Landgenoten die hun woonplaats hebben in een andere Lidstaat van de Europese Unie, konden zich bij de verkiezingen van 7 juni 2009 laten registreren als kiezer voor de Europese verkiezingen in ons land. Dit moest gebeuren via het insturen van een formulier naar de ambassade of consulaat waaronder die landgenoten ressorteren.

Eens de stembrieven waren gedrukt, werden die door het speciaal kiesbureau voor landgenoten in het buitenland opgestuurd naar het officiële verblijfsadres van onze landgenoten. Probleem voor sommige landgenoten was evenwel dat zij in de periode waarbij de stembrieven werden opgestuurd, zich niet in hun woonplaats bevonden of de stembrieven pas in handen kregen toen het te laat was om hun stembrieven alsnog terug te sturen.

Kan de geachte minister onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is dat landgenoten in het buitenland die zich laten registreren als kiezer ook een ander dan hun officieel adres kunnen bezorgen aan de diensten waarnaar de stembrieven kunnen worden gestuurd?

Antwoord ontvangen op 24 november 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Overeenkomstig artikel 5 van de wet van 23 maart 1989 betreffende de verkiezing van het Europees Parlement, kunnen de Belgen die op het grondgebied van een Lidstaat van de Europese Unie verblijven hun stemrecht via briefwisseling uitoefenen voor deze verkiezing, voor de kandidaten die voorkomen op de Belgische lijsten. Hiertoe moeten zij hun aanvraag tot deelneming aan de stemming indienen via een formulier dat vastgelegd is door de minister van Binnenlandse Zaken. Dat formulier moet, naar behoren ingevuld en ondertekend, toekomen bij de diplomatieke of consulaire post uiterlijk op de zestigste dag vóór de verkiezing.

Tijdens de Europese verkiezing van 7 juni 2009 hebben van de 419 ingeschreven Belgen die in het buitenland verblijven, slechts 54 kiezers niet deel genomen aan de stemming of hun stembiljet niet op tijd teruggestuurd (wat een percentage betekent van 12,8 %).

Net zoals het Algemeen Kieswetboek bepaalt dat de oproepingsbrief verzonden wordt naar de huidige verblijfplaats van de kiezer die in België verblijft, kan het niet overwogen worden om de stembiljetten voor deze specifieke stemming per post te sturen naar een ander adres dan de officiële verblijfplaats van deze welbepaalde kiezers, aangezien de verkiezingskalender moet nageleefd worden.