Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3762

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 9 juli 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

Verenigde Naties (VN) - Samenwerking - Aangeklaagde Congolese krijgsheer - Arrestatiebevel

Democratische Republiek Congo
oorlogsmisdaad
VN
Internationaal Straftribunaal

Chronologie

9/7/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/8/2009)
23/9/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3762 d.d. 9 juli 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Tegen de Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda, onder wiens bevel kindsoldaten werden ingelijfd, heeft het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Uit documenten van het Congolese leger en van de Verenigde Naties (VN)-vredesmacht in Congo zou evenwel blijken dat Ntaganda, bijgenaamd " de Terminator ", een hoofdrol zou spelen bij het gezamenlijke offensief van het Congolese leger en de VN-vredesmacht tegen extremistische Hutu-rebellen in de provincie Zuid-Kivu. Uit een officiële nota van het Congolese leger blijkt dat Ntaganda de tweede in rang is in de commandostructuur.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of hij stappen zal ondernemen bij de Congolese regering en bij de Verenigde Naties opdat zij zouden zorgen voor de arrestatie van Ntaganda en zijn overbrenging naar Den Haag.

Antwoord ontvangen op 23 september 2009 :

Ik kan U bevestigen dat het internationaal aanhoudingsmandaat van het Internationaal Gerechtshof tegen Bosco Ntaganda nog steeds van kracht is. Het komt er nu voor de Congolese autoriteiten op aan dit uit te voeren, desgevallend met steun van MONUC. De Congolese autoriteiten blijven principieel vasthouden aan het principe van de uitvoering van dit mandaat, maar argumenteren dat de nieuwe vredesdynamiek met het CNDP alsnog te broos is om hier op dit ogenblik toe over te gaan.

Dit gezegd zijnde; Charles Mwando Simba, de Congolese minister van Defensie, heeft in een brief gericht tot RSSG Alan Doss, Missiehoofd van MONUC, de VN-operatie in de DRC, bevestigd dat Bosco Ntaganda niet betrokken is bij de militaire operatie in de Kivu, Kimia II. Ik ben evenwel van mening dat België, samen met haar partners van de Internationale Gemeenschap, moet blijven aandringen dat deze persoon effectief wordt aangehouden en uitgeleverd aan Den Haag van zodra de omstandigheden het toelaten. Dit gebeurt uiteraard het best zo spoedig mogelijk.

Deze kwestie wordt regelmatig aangekaart in de discussies die onze posten in Kinshasa en New York voeren met de Verenigde Naties en met de Congolese regering. België zal dit blijven doen zolang Bosco Ntaganda op vrije voeten is.