Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3437

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 11 mei 2009

aan de minister van Landsverdediging

Afghanistan - Taliban - Slagkracht - Korte afstandsraketten

Afghanistan
religieus conservatisme
terrorisme
oorlog
raket
bewapening
strijdkrachten in het buitenland

Chronologie

11/5/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2009)
15/6/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3437 d.d. 11 mei 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De doelgerichte raketaanval begin april op Kamp Holland in Uruzgan duidt op grotere slagkracht van de taliban, aldus defensie-deskundige Rob de Wijk. De afgelopen jaren troffen soortgelijke raketten zelden doel, maar nu kostte de raket het leven aan de twintigjarige Nederlandse militair: “ Het kan zijn dat de taliban een professionele raket hebben gefabriceerd of geïmporteerd ’’ zegt De Wijk.

Volgens De Wijk is hoogwaardige technologie beschikbaar om de zeer onnauwkeurige 107 mm-raketten meer doelgericht te maken: “ Alles is verkrijgbaar, mits je betaalt. Het is evident dat de taliban door drugshandel over veel geld beschikken.’ ’

Defensie-specialisten bij het Instituut Clingendael in Den Haag vallen hem bij:, “ Ze kunnen op illegale wijze betere wapens Afghanistan binnenvoeren ’’ zegt onderzoeker Kees Homan. “ De NAVO zoekt dit uit ’’ zegt onderzoeker Ko Colijn, “ Tegen korteafstandsraketten is bijna geen verdediging mogelijk en dat wordt als een probleem ervaren. “

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1.Hoe reageert de geachte minister op de stelling van het Clingendaelinstituut en andere Nederlandse defensiespecialisten inzake de toegenomen doeltreffendheid van korte afstandsraketten?

2.Kan hij aangeven welke voorzorgsmaatregelen er worden getroffen om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken wat betreft korte afstand raketaanvallen vanwege de taliban? Kan hij dit uitvoerig toelichten en aangeven of bijkomende richtlijnen vereist zijn?

3.Beschikken zijn diensten en onze militaire inlichtingendienst over indicaties dat de doeltreffendheid van de korte afstandsraketten is toegenomen zoals diverse onderzoeksinstituten aangeven?

4.Meent hij dat de risico’s voor dodelijke slachtoffers hierdoor is toegenomen?

Antwoord ontvangen op 15 juni 2009 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

  1. De normen die ISAF hanteert ter bescherming van het personeel tegen raketaanvallen liggen zo hoog dat de geldende veiligheidsmaatregelen onveranderd kunnen blijven.

  2. De bouw van de logementen in het noordelijke deel van de internationale luchthaven van Kaboel (KAIA) houdt rekening met de dreiging van raketaanvallen. De opgerichte gebouwen zijn op de daken voorzien van een bijzondere structuur die toelaat het effect van raketontploffingen te neutraliseren. De muren van deze gebouwen bestaan uit gewapend beton met een dikte van 35cm. De verblijven die voor de Belgen gebouwd zullen worden, zullen hen eveneens beschermen tegen de gevolgen van raketten dank zij beschermingen in gewapend beton op de zijkant en op de daken. In het zuidelijke deel van KAIA, waar wij personeel hebben tot eind dit jaar, bevinden zich schuilplaatsen in de nabijheid van de logementen, waarnaar het personeel zich moet begeven in geval van alarm. In Kandahar zijn de tenten van het Belgische personeel tevens omringd door “bastion walls” (met zand gevulde bakken). Binnenkort zullen logementcontainers de tenten vervangen. Deze zullen voorzien zijn van een bescherming op het dak. Beschermingsbunkers bevinden zich bovendien in de onmiddellijke nabijheid van de logementtenten, alsook in de operationele en technische zone. In Kunduz, is het personeel van het Provincial Reconstruction Team (PRT) ondergebracht in gepantserde gebouwen. Het personeel van het Operational Mentoring and Liaison Team (OMLT) is gelogeerd in houten hutten, net zoals in Kandahar omringd met "bastion walls". Schuilplaatsen bevinden zich in de onmiddellijke nabijheid van hun logement. Het personeel in transit wordt ondergebracht in tenten, eveneens omringd door “bastion walls”.

  3. Wij beschikken over geen enkele indicatie volgens dewelke de doeltreffendheid van de gebruikte raketten toegenomen zou zijn omwille van verbeterde wapens of lanceersystemen.

  4. Het risico voor slachtoffers onder de ontplooide Belgische militairen is niet veranderd. Geen enkele operatie is zonder risico.