Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3223

van Louis Ide (Onafhankelijke) d.d. 17 maart 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Zorgverleners in ziekenhuizen - Agressie - Aantallen - Aard van de delicten

verplegend personeel
ziekenhuis
lichamelijk geweld
geweld
diefstal
bewustmaking van de burgers
officiële statistiek
geografische spreiding
misdaad tegen de personen
criminaliteit

Chronologie

17/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/4/2009)
22/4/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3224

Vraag nr. 4-3223 d.d. 17 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Criminaliteit jegens zorgverleners is niks nieuw, maar gebeurt de laatste tijd steeds frequenter. Ook in ziekenhuizen zijn zorgverleners steeds minder veilig.

Het pleidooi van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen geldt dus mijns inziens niet enkel voor huisartsen, maar zou ook moeten opgaan voor zorgverleners in ziekenhuizen.

Ik had graag een bredere kijk gekregen op de problemen, en daarom had ik graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1. Hoeveel delicten waren er in 2006, 2007 en 2008 tegen zorgverleners in ziekenhuizen?

2. Kan de geachte minister deze cijfers opsplitsen per Gewest?

3. Kunnen de regionale cijfers opgesplitst worden per delict?

4. Van welke aard waren deze delicten? Geweld tegen patiënten? Diefstal?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

Voor een overzicht van het aantal delicten in 2006, 2007 en 2008 tegenover zorgverleners in de ziekenhuizen, de aard van de delicten en een regionale spreiding van de delicten verwijs ik u naar het antwoord van mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken.

Van de vraag die mij gesteld wordt, maak ik echter gebruik om u erop te wijzen dat mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken, en ik onze krachten nogmaals opnieuw gebundeld hebben en een nieuwe sensibiliseringscampagne uitgewerkt hebben om criminaliteit in ziekenhuizen beter het hoofd te kunnen bieden. Na ons in een eerste fase te hebben toegespitst op de diefstalproblematiek, is de nieuwe campagne gericht op preventie van agressie. Deze campagne werd gelanceerd op 5 maart 2009 ter gelegenheid van een tweede informatievergadering “Ziekenhuiscriminaliteit” voor de leden van het federaal netwerk “Veiligheid en criminaliteitspreventie in de ziekenhuizen”.

Onder het motto “Hou het hoofd koel, dat werkt verfrissend” heeft de campagne tot doel enerzijds agressie bespreekbaar te maken en anderzijds ziekenhuizen te stimuleren om een preventiebeleid (verder te) ontwikkelen. Zij richt zich uitsluitend tot bezoekers, patiënten en zorgverstrekkers in de spoedgevallendienst, de psychiatrische ziekenhuisdiensten en aan het onthaal.

De ziekenhuizen worden volgende instrumenten aangereikt:

- een handleiding voor een programma voor preventie van agressie in ziekenhuizen, specifiek bedoeld voor zowel algemeen directeurs als voor de veiligheidscoördinatoren van de ziekenhuizen;

- affiches die zowel bezoekers, patiënten als zorgverstrekkers met een positieve, krachtige boodschap uitnodigen tot reflectie;

- gadgets (zakjes met frigomagneten en herbruikbare ijsblokjes) voor het personeel werkzaam in de bovenvernoemde diensten;

- een cd-rom met de affiches, de handleiding en de logo's van de campagne.

Aan de algemeen directeurs werden pakketten met campagnemateriaal verzonden met het verzoek het zo optimaal mogelijk te verspreiden.

Deze campagne past binnen een geheel plan rond het bestrijden van criminaliteit in ziekenhuizen, waarvan de financiering gebeurt via onderdeel B4 van de financiering. Er werden namelijk verschillende maatregelen genomen, zoals de oprichting en de uitbouw van een federaal netwerk “Veiligheid en criminaliteitspreventie in de ziekenhuizen”, de lancering van een nieuwsbrief met tips voor meer veiligheid in de ziekenhuizen, de realisatie van de Monitor van de Criminaliteit in ziekenhuizen, alsook een studie over de psychiatrische ziekenhuizen. Sinds 2008 kunnen ziekenhuizen beroep doen op stewards die door de overheid werden gefinancierd.

Uit de studiedag van 5 maart 2009 blijkt overigens dat naar het komende werkjaar toe het nemen van nieuwe initiatieven zich zal opdringen in de ziekenhuissector, zoals het formuleren van aanbevelingen in verband met de toegang tot ziekenhuizen, de evaluatie van de werking van de stewards, de vorming van referentiepersonen rond agressie en de rapportering van incidenten van agressie.