Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3211

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 17 maart 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Kunstnagels - Klachten - Aantallen - Maatregelen

cosmetisch product
allergie
veiligheid van het product
bescherming van de consument
haar- en schoonheidsverzorging

Chronologie

17/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/4/2009)
22/4/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3211 d.d. 17 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik ontvang bij de regelmaat van de klok klachten over acrylnagels. De acrylhars kan naar verluidt voor irritaties en eczeem zorgen op de huid erom heen of vaak ook op enige afstand (oogleden, gelaat, hals).

Kunstnagels zouden het loskomen van de natuurlijke nagels bevorderen omdat de hars soms de huid onder de nagels aantast. De natuurlijke nagels krijgen dan een witte kleur. In geval van een bacteriële infectie kunnen ze daarentegen zelfs geel of groen worden… Ook worden de eigen nagels meer fragiel. Ze worden dunner en gaan meer breken. Dat verklaart waarom de natuurlijke nagels er niet erg mooi uitzien wanneer de kunstnagels verwijderd worden, met als gevolg dat er terug kunstnagels worden aangebracht.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Heeft de geachte minister weet van problemen bij het aanbrengen van kunstnagels? Zo ja, waarover gaat het en kan dit worden toegelicht?

2. Hebben zijzelf en/of haar diensten klachten ontvangen over slechte ervaringen en / of gevolgen voor de gezondheid wat betreft kunstnagels? Zo ja, om hoeveel klachten ging het en waarover werd geklaagd? Ging het om een substantieel aantal klachten?

3. Acht zij het noodzakelijk om bepaalde maatregelen te treffen? Zo ja, de welke?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

Er zijn verschillende soorten kunstnagels:

- voorgevormde kunstnagels in plastiek (tips) om op de nagels te kleven vallen onder de wet van 9 februari 1994 betreffende de veiligheid van producten en diensten, en vallen onder de bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie ;

- kunstnagels bekomen na polymerisatie van acrylaatderivaten en die gemodelleerd worden op de nagel zelf vallen onder de wetgeving voor cosmetica en de bevoegdheid van Volksgezondheid.

Cosmetica vallen onder toepassing van het koninklijk besluit van 15 oktober 1997. Om de veiligheid van de verbruiker te garanderen worden in dit besluit een groot aantal bestanddelen gelimiteerd en wordt daarnaast onder andere verplicht dat een veiligheidsdossier (safety assessment) wordt opgesteld dat op wetenschappelijke wijze de veiligheid van het eindproduct evalueert.

De bekendste ongewenste bijwerking van kunstnagels is de allergie (over het algemeen in de vorm van eczeem) ter hoogte van de nagels maar ook op enige afstand nl. oogleden, gelaat, hals, enz. zoals u vermeldt. Deze allergieën komen slechts bij bepaalde personen voor en zijn te wijten aan de acrylaatmonomeren die niet werden gepolymeriseerd en irritaties veroorzaken op de nagels en andere lichaamsdelen die in contact geweest zijn met de vingers (over het algemeen de ogen en de hals).

U haalt het probleem van de fragiliteit van de nagels aan. Deze kan aan de behandeling gebonden zijn, maar ook het polijsten en vijlen van de nagel maken de natuurlijke nagel fragieler en dus breekbaarder.

Bepaalde manicures kunnen eveneens de oorzaak zijn van kleine trauma’s waarin bacteriële infecties of schimmels kunnen ontwikkelen. Deze besmettingen kunnen verband houden met de niet-naleving van de regels voor elementaire hygiëne bij de aanbrengen van de kunstnagels of bij hun dagelijks onderhoud. Deze infecties zijn zeer bekend en werden ook beschreven in de laatste brochure “Aanbevelingen inzake handhygiëne tijdens de zorgverlening” van de Hoge Gezondheidsraad van januari 2009. Omdat deze infecties ook besmettelijk zijn mag ziekenhuispersoneel geen kunstmatige nagels laten plaatsen.

Teneinde de risico’s als gevolg van het aanbrengen van kunstnagels te verminderen en de mogelijke ongemakken te vermijden, is de naleving van de basisregels inzake hygiëne primordiaal. Individuele allergische reacties zijn echter moeilijk om te voorkomen. Personen met een allergie moeten zich daarom altijd informeren over de samenstelling van de gebruikte producten, die verplicht moet vermeld worden in de etikettering.