Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3155

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 maart 2009

aan de minister van Justitie

Veiligheid van de Staat - Personeel - Niet uitbetaalde overuren - Maatregelen

staatsveiligheid
overuur
arbeidsvoorwaarden
personeel
ambtenaar
arbeidsbezoldiging
rusttijd

Chronologie

11/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/4/2009)
20/5/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3155 d.d. 11 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent verschenen in de pers berichten over zo'n honderd vijftig agenten van de Veiligheid van de Staat die hun overuren van 2001, 2002 en 2003 nog altijd niet uitbetaald gekregen hadden. De vakbond Sypol.be vond de situatie blijkbaar ernstig genoeg om de geachte minister te dagvaarden. Sypol.be zou reeds jaren bij verschillende ministers van Justitie aangedrongen hebben om op deze eisen in te gaan. Logischerwijs heeft deze affaire zo zijn gevolgen voor de motivatie, sfeer en mentaliteit van de agenten. Zo zou bij sommige agenten de overuren tot 1 250 uren zijn opgelopen. Op 26 februari 2009 zou de geachte minister opnieuw met de vakbonden samenzitten.

Gezien het korte voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op volgende vragen :

1. Kloppen bovenstaande cijfers ? Zo nee, kan hij zelf het aantal agenten geven die met substantieel niet uitbetaalde overuren zitten ? Over hoeveel overuren gaat het hier in zijn totaliteit ?

2. Hoe komt het dat deze uren nooit zijn uitbetaald ?

3. Tot welke oplossing is hij ondertussen gekomen ? Heeft hij de middelen om deze agenten financieel hun overuren te betalen ?

4. Vindt hij de dagvaarding terecht ?

5. Wat vindt hij over de malaise die daardoor bij agenten ontstaat ?

Antwoord ontvangen op 20 mei 2009 :

1. Zoals reeds aangegeven in de antwoorden op de mondelinge vragen die hieromtrent gesteld zijn in de maand januari 2009, betreft het hier de kwestie van inhaalrust en niet van niet-betaalde overuren. De uitbetaling van de in deze periode gepresteerde overuren is reeds jaren geleden gebeurd.

2. In 2005 werd aan de ambtenaren van de buitendiensten gevraagd om te berekenen hoeveel uren deze inhaalrust voor henzelf bedraagt. Aangezien deze problematiek een reglementaire oplossing vergt, werden adviezen ingewonnen ook omtrent het aspect van de uitbetaling van deze uren.

3. Om nu een beslissing te kunnen nemen die een oplossing biedt voor deze problematiek, werd op de vergadering van 26 februari 2009 met de vakbonden afgesproken dat in een eerste fase de cijfers verkregen in 2005 nagegaan moeten worden om een correct en volledig beeld te hebben. Deze rondvraag is momenteel bezig.

4. Ik kan u bevestigen dat er momenteel wat dit dossier betreft door de syndicale vertegenwoordiging Sypol geen dagvaarding is gebeurd.

5. Mijn beleidscel werkt samen met P&O Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie, Openbaar Ambt en de syndicale vertegenwoordigers van de Veiligheid van de Staat aan een voorstel om kortelings te kunnen overgaan tot compenserende maatregelen.