Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3088

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 27 februari 2009

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Consumentenzaken - Misleidende aanbiedingen - Onderzoek - Maatregelen

misbruik van vertrouwen
misbruikclausule
bescherming van de consument
misleidende reclame
handelspromotie
consumentengedrag
onderzoek naar de consumptie
handelsregelingen
elektronische handel
ongevraagde elektronische reclame
economisch delict

Chronologie

27/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3087

Vraag nr. 4-3088 d.d. 27 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nederlandse consumenten lijden per jaar ruim een half miljard euro schade door dubieuze handelspraktijken. Door misleidende of agressieve verkooptechnieken laten zij zich ertoe brengen iets te kopen, wat zij anders wellicht niet zouden hebben aangeschaft. Ruim twee miljoen consumenten zijn het afgelopen jaar het slachtoffer geweest van dat soort praktijken.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de Consumentenautoriteit heeft verricht. Het onderzoek, waaraan 70 000 mensen hebben meegewerkt, richtte zich op praktijken als zogenaamd gratis producten, misleidende prijzenfestivals en loterijen, misleidende en agressieve verkoop tijdens busreisjes of via de telefoon en misbruik van dure telefoonnummers. Twee op de drie Nederlanders van boven de 18 jaar zijn het afgelopen jaar benaderd met misleidende aanbiedingen. Het idee dat ouderen vaker slachtoffer zijn, blijkt niet te kloppen. Wel komt uit het onderzoek naar voor dat mensen uit de lagere inkomensgroepen vaker het slachtoffer zijn. Ook zijn vrouwen vaker de dupe dan mannen.

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd :

1. Op hoeveel wordt de totale schade begroot die de Belgische consument lijdt door dubieuze handelspraktijken en hoe verhouden zij zich ten opzichte van de Nederlandse cijfers ? Kan de geachte minister de cijfers weergeven voor de laatste drie jaar en aangeven hoe deze evolueren ?

2. Welke zijn de meest voorkomende dubieuze handelspraktijken ?

3. Wordt ook in ons land grootschalig onderzoek verricht naar dubieuze handelspraktijken ? Zo ja, door wie en welke waren de resultaten ? Zo neen, waarom niet ?

4. Welke maatregelen heeft hij binnen zijn beleid uitgevaardigd om dubieuze handelspraktijken in te perken en het handhavingsbeleid hieromtrent te versterken ? Kan hij dit uitvoerig toelichten ?