Nationale Loterij - Project "Festivals voor iedereen" en "Toegankelijk voetbal" - Financiële steun
Nationale Loterij
faciliteiten voor gehandicapten
lichamelijk gehandicapte
sportmanifestatie
culturele manifestatie
dramatische kunst
20/2/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/3/2009) |
5/10/2009 | Rappel |
28/10/2009 | Antwoord |
De vereniging zonder winstoogmerk (VZW) Intro spant zich sinds 1999 in voor het toegankelijk maken van evenementen, muziekfestivals, sportmanifestaties, indoorhappenings, voorstellingen in cultuurcentra en het strand voor personen met een handicap. Het begrip "inclusie", het streven naar een samenleving waaraan mensen met een handicap als volwaardige burgers participeren, vormt hierbij het uitgangspunt. De concrete werking bestaat onder meer uit het opstarten en uitwerken van projecten om bepaalde (types) evenementen toegankelijk te maken voor iedereen.
Sinds de zomer van 2007 coördineert Intro in opdracht van de Nationale Loterij het project "Festivals voor iedereen", waarmee de VZW ook in Wallonië actief werd. Festivalorganisatoren kunnen via deelname aan dit project een tegemoetkoming krijgen voor hun geleverde toegankelijkheidsinspanningen. De toegankelijkheid van muziekfestivals in België werd hierdoor al sterk gestimuleerd. Ook voor het project "Toegankelijk voetbal", dat eveneens aanvatte in 2007, ontvangt Intro financiële steun van onder meer de Nationale Loterij. Het uiteindelijke doel van dit project is de Belgische voetbalstadia mits sensibilisering van en overleg met de betrokken actoren toegankelijk te maken.
Beide projecten zijn bijzonder waardevol en leveren een niet te onderschatten, zeer concrete bijdrage aan het toegankelijk maken van onze samenleving voor alle inwoners van dit land. Dit streven naar een toegankelijke maatschappij is echter een werk van lange adem. Het lijkt me dan ook essentieel dat beide projecten in de toekomst kunnen worden verder gezet.
Graag had ik in dit verband volgende vragen voorgelegd :
1. Welke financiële steun heeft de Nationale Loterij aan beide projecten verleend sinds de start ervan (cijfers graag per project en per jaar) ?
2. Welke resultaten hebben beide projecten tot nog toe aan de Nationale Loterij voorgelegd ? Hoe evalueert de Nationale Loterij deze projecten ?
3. Welke financiële steun zal de Nationale Loterij in 2009 en de volgende jaren aan beide projecten geven ?
Imputatie dienstjaar 2006 (starttoelagen)
Intro vzw:
161 500 euro voor a) muziekfestivals b) nationale supportersclub van personen met een handicap
c) screening voetbalstadions d) opleiding stewards en e) zon, zee en zorgeloos.
De Federatie voor Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) vzw:
275 910 euro voor het project “Festivals voor Iedereen” in 2007.
Imputatie dienstjaar 2007 (starttoelagen)
Intro vzw:
76 000 euro voor extra personeel, coördinatie toegankelijkheidsinspanningen, Fans on Wheels en toegankelijkheid voetbalstadions.
168 863 euro voor het project “Zon, zee en zorgeloos” en voor “Festivals voor Iedereen”.
De Federatie voor Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) vzw:
225 000 euro voor het project “Festivals voor Iedereen” in 2008 en 2009.
a) Intro vzw : de toelage is betaalbaar op voorlegging van facturen en betalingsbewijzen in verband met de organisatie van de verschillende projecten en voor FMiV : op voorlegging van de lijst met gesubsidieerde festivals.
b) de vzw Intro evalueert de projecten ter plaatse en FMiV maakt de lijst over van de gesubsidieerde festivals aan de Nationale Loterij.
De Nationale Loterij heeft, na controle ter plaatse, geen boekhoudkundige anomalieën vastgesteld.
Dankzij de starttoelagen van de Nationale Loterij heeft deze vereniging de middelen gekregen om de projecten op te starten en uit te bouwen gedurende drie jaar. Bijgevolg werd er voorgesteld om vanaf dit jaar een afbouwende subsidie toe te kennen van 150 000 euro en een laatste toelage van 75 000 euro te voorzien in 2010. De vzw Intro werd hiervan op tijd verwittigd en werd verzocht andere partners aan te trekken.
Hierbij kan de hulp of toegankelijkheid voor personen met een handicap als een Gemeenschapsbevoegdheid beschouwd worden.