Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2937

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 4 februari 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Brussel - Criminaliteit - Bendes - Bestrijding

Hoofdstedelijk Gewest Brussels
metropool
geweld
geweld bij jongeren
strijd tegen de misdadigheid
internet
Verenigd Koninkrijk
politie
criminaliteit
jeugdcriminaliteit

Chronologie

4/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2009)
22/4/2009Antwoord

Vraag nr. 4-2937 d.d. 4 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een tijdje geleden stelden we een mondelinge vraag aan uw voorganger over de beruchte " no go-zones " in Brussel, "gekleurde" wijken waar de politie nog amper kan of durft te patrouillleren (mondelinge vraag nr. 4-450, Handelingen nr. 4-47 van 6 november 2008, blz. 35). De toenmalig bevoegde minister minimaliseerde het probleem en wilde niet horen van de term "no go-zones".

Ook in andere Europese grootsteden is het fenomeen echter niet onbekend. In Londen bijvoorbeeld, kwamen vorig jaar alleen al zevenentwintig jongeren om door bendegeweld.

Schotland wordt eveneens meer en meer getroffen door gewelddadige incidenten. In de grootstad Glasgow heeft men dan ook een nieuwe strategie ontwikkeld in de strijd tegen de jongerenbendes. Agenten die nog in opleiding zijn, of pas van de schoolbanken komen, worden ingezet in een speciale "internet-eenheid". Zij houden zich bezig met het opsporen van jongerenbendes via het internet. Het gebeurt immers vaak dat bendeleden zichzelf en hun bende "promoten" via dit kanaal, meer specifiek door stoer te poseren met allerhande wapens in de hand, en door dreigende taal te uiten aan het adres van rivaliserende bendes. De taak van de jonge inspecteurs van de "internet-eenheid" bestaat erin deze bendeleden te identificeren aan de hand van foto's.

Met behulp van deze gegevens kan actie ondernomen worden. Indien de bendeleden zich op een openbare plaats lieten fotograferen, terwijl ze met een wapen pronkten, worden ze onmiddellijk gearresteerd. Indien de foto's in een private ruimte genomen werden, treedt de politie alsnog op. De agenten brengen dan een bezoekje aan de verdachte in kwestie, nemen de wapens in beslag en hebben ook een gesprek met de ouders van de persoon, aangezien vele bendeleden nog minderjarig zijn.

"We tonen de bewuste foto's aan de ouders, nemen de wapens in beslag en maken duidelijk dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is", stelt hoofdcommissaris Bob Hamilton. "Zo hebben we al grote keukenmessen, bijlen, samoeraizwaarden, baseballknuppels in beslag genomen - allemaal dodelijke wapens (…). We hebben al meer dan vier honderd mensen ondervraagd, vooral tieners, en de operatie is zo succesvol dat ze zeker en vast zal doorgaan", zo luidt het optimistisch.

De British Broadcast Company (BBC) meldt op 27 januari 2009 dat politiekorpsen vanuit heel Groot-Brittannië het voorbeeld van Glasgow zullen volgen. Dergelijke operaties zijn slechts een eerste, maar weliswaar goede stap in de strijd tegen het steeds toenemende bendegeweld.

Mijn vragen zijn de volgende :

1. Hoeveel jongeren kwamen in onze hoofdstad om bij "jongerengeweld" de voorbije tien jaar ?

2. Is er bij de federale politie een "internet-eenheid" die zich specifiek bezighoudt met het onderzoek naar deze jongerenbendes ?

3. Zo ja, leverde dit reeds concrete resultaten op ?

4. Zo niet, ziet de geachte minister iets in deze manier van werken die in Groot-Brittannië succesvol is gebleken ?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

Op basis van de variabelen beschikbaar in de algemene nationale gegevensbank, is het niet mogelijk het hoger vermelde fenomeen specifiek uit de databank te lichten. Het is onze diensten dan ook jammer genoeg niet mogelijk deze vraag exact te beantwoorden. Er bestaat ook nog een lokale databank “Stadsbendes”, maar ook deze databank geeft geen antwoord op de gestelde vraag. Wel zijn er ons enkele feiten bekend. In 2005 was er een doodslag op een 22 jarige aan de Beurs, als gevolg van een gevecht tussen de “Black Wolves” en “Simonis”, twee stadsbendes. Eveneens in 2005 was er een poging doodslag op een 18 jarige als gevolg van de rivaliteit tussen twee stadsbendes. In 2007 was er de zaak Joe Van Holsbeeck (16 jaar). In 2008 viel er een dode op het Anneessensplein als gevolg van een steekpartij tussen rivaliserende Brusselse jeugdbendes. Tot slot werd er zeer recent nog een jongere levensgevaarlijk gekwetst ook ten gevolge van. een steekpartij.

2. Is er bij de federale politie een «internet-eenheid» die zich specifiek bezighoudt met het onderzoek naar jongerenbendes?

3. Zo ja, leverde dit reeds concrete resultaten op?

4. Zo niet, ziet de geachte minister iets in deze manier van werken die in Groot-Brittannië succesvol is gebleken?

De aanpak van stadsbendes is een gedeelde verantwoordelijkheid van bestuurlijke en gerechtelijke politie.

Op gerechtelijk vlak is er de opvolging door de Brusselse federale en vooral lokale politiediensten via een daartoe gecreëerde databank, waar onder toezicht van de gerechtelijke autoriteiten de incidenten worden gevat en opgevolgd.

Op de websites van stadsbendes wordt geen specifiek gerechtelijk toezicht gehouden door de federale computer crime unit. Wel wordt alle bruikbare informatie die aankomt op het online meldpunt eCops, overgemaakt aan de bevoegde AIK’s.

Het gaat om enkele gevallen per jaar.

Nog steeds op gerechtelijk vlak is er de mogelijkheid om te rechercheren op Internet maar dit kan slechts gebeuren binnen de wettellijke grenzen van de proactieve recherche, wat onder andere een duidelijke afbakening van misdrijven en verdachten en een opportuniteitsbeoordeling door de gerechtelijke overheden impliceert.

Het lijkt ons aangewezen om eerst het project van de stad Glasgow in al zijn aspecten te bestuderen en de diensten die rond stadsbendes werken te bevragen voor we goed onderbouwde, globale en geïntegreerde maatregelen kunnen voorstellen of uitwerken.