Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2911

van Michel Delacroix (FN) d.d. 2 februari 2009

aan de minister van Justitie

Rechtbanken van eerste aanleg - Hoven van beroep - Vonnissen in beroep - Mededeling - Regels - Verschillen - Wil tot uniformering

judiciële rechtspraak
hogere rechtspraak
burgerlijk recht
strafrecht

Chronologie

2/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5620

Vraag nr. 4-2911 d.d. 2 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Frans)

Ik heb vernomen dat de mededeling aan de rechters van eerste aanleg van de vonnissen in beroep ter bevestiging of vernietiging van de vonnissen die ze in eerste instantie hebben uitgesproken, volgens erg uiteenlopende regels verloopt, afhankelijk van de rechtsgebieden en de gerechtelijke arrondissementen.

Deze vraag is niet zonder betekenis omdat het evident is dat de rechter in eerste aanleg er met het oog op een coherente rechtspraak alle belang bij heeft te weten of zijn vonnis in beroep werd bevestigd dan wel waarom het werd gewijzigd.

De regels voor die communicatie staan niet in het Gerechtelijk wetboek, noch in het Wetboek van Strafvordering en lijken uitsluitend op gewoonten te berusten.

Het blijkt immers dat de mededeling van de vonnissen in beroep aan de rechters in eerste aanleg op zeer uiteenlopende wijze verloopt , naargelang van het betrokken arrondissement of rechtsgebied van het hof van beroep.

De regels voor die communicatie blijken bovendien anders te zijn voor strafzaken dan voor burgerlijke zaken.

Ook de termijn van de mededeling verschilt. In sommige arrondissementen zou die termijn zelfs meerdere jaren bedragen.

Het blijkt ook dat sommige rechters nooit weten welk gevolg er in beroep aan hun vonnissen wordt gegeven en in welke zin ze eventueel werden gewijzigd.

Kunt u mij zeggen of uw diensten in dat opzicht rondzendbrieven of richtlijnen hebben gestuurd naar de rechtbanken en hoven van beroep?

Als de rechtbanken in beroep hier zelf over mogen blijven beslissen, kunt u mij dan preciseren welke regels ze hebben aangenomen omtrent het principe, de uitvoering en de termijn van de mededeling?

Is er effectief een merkbaar verschil tussen de arrondissementen of rechtsgebieden van de hoven van beroep en gelden in strafrechtelijke materies andere regels of gewoonten dan in burgerlijke materies?

Bent u van plan deze kwestie te regelen met een aanbeveling via een ministeriële rondzendbrief of een wetgevend initiatief?