Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2814

van Nele Jansegers (Vlaams Belang) d.d. 22 januari 2009

aan de minister van Migratie- en Asielbeleid

Mensen zonder papieren - Bezettingen van gebouwen - Hongerstakingen - Aantallen sinds 1999

asielzoeker
verblijfsrecht
illegale migratie
politiek asiel
buitenlandse staatsburger
hongerstaking
officiële statistiek

Chronologie

22/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/2/2009)
30/6/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-2813

Vraag nr. 4-2814 d.d. 22 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Regelmatig gebruiken vreemdelingen die hier wensen te verblijven zonder daar recht op te hebben of die zaken wensen te bekomen die in het kader van de asiel- en vreemdelingenwetgeving niet mogelijk zijn naar het wapen van de bezetting van gebouwen (kerken, campussen, …) en de hongerstaking om misbruik te maken van de publieke opinie en zo de bevoegde minister onder druk te zetten.

Kan de geachte minister een systematisch overzicht geven van alle bezettingen van gebouwen en hongerstakingen die in dit kader sinds 1999 in dit land werden gehouden met vermelding voor elke actie van :

1. de periode waarin de bezetting van de gebouwen plaatsgreep ;

2. eventueel de periode van de hongerstaking ;

3. de plaats van actie ;

4. de identificatie van de groep die de actie voerde ;

5. het aantal actievoerders, eventueel het aantal hongerstakers, hun verblijfsstatuut op het ogenblik van hun actie, alsook het aantal personen dat met hen verbonden was en waarvoor zij mee hun eisen stelden ;

6. de eventuele toezeggingen die door de geachte minister of haar diensten aan de betrokkenen werden gedaan in het kader van of na de stopzetting van de actie inzonderheid wat het verblijf op ons grondgebied betreft en hoeveel personen het betrof ;

7. het aantal van deze personen op dit ogenblik nog in het land verblijft, welk verblijfsstatuut zij hebben, hoeveel er geregulariseerd werden en op welke gronden dat gebeurde, en hoeveel inmiddels het land hebben verlaten en volgens welke procedure dit laatste is gebeurd ?

Antwoord ontvangen op 30 juni 2009 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

1) 2) 3) 4) 5) Het geachte lid vraagt dat er een lijst wordt gemaakt van alle bezettingen die in België hebben plaatsgevonden en van alle hongerstakingen die door vreemdelingen op het grondgebied gevoerd werden, en dit sinds 1999. Het is onmogelijk om een antwoord te geven op deze vraag, enerzijds omdat niet alle acties die op het grondgebied gevoerd worden geregistreerd worden door mijn diensten, die trouwens niet systematisch aangesproken worden door de hongerstakers, anderzijds omdat dergelijke acties in eerste instantie tot de bevoegdheid van de politiediensten behoren, omdat ze betrekking hebben op de openbare orde.

Gelet op het bovenstaande, is het mij onmogelijk om voor de periode van 1999 tot 2009, de periodes gedurende dewelke gebouwen bezet werden in België aan u mee te delen, evenals de periodes van de hongerstakingen die door vreemdelingen op het grondgebied gevoerd werden, de plaatsen van de acties, de identificatie van de diverse actiegroepen, het aantal personen die actie gevoerd hebben in het Rijk, het totaal aantal hongerstakers, hun verblijfsstatuut op het ogenblik van hun actie, evenals de personen die de hongerstakers begeleidden.

Het is duidelijk dat de personen die deelnemen aan dergelijke acties geen of geen recht meer hebben op verblijf in België. Het gaat in de meeste gevallen om uitgeprocedeerde asielzoekers of personen die niet noodzakelijk gekend zijn bij de administratie en die illegaal op het grondgebied verblijven.

6) Wat de zogenaamde « toezeggingen » betreft die Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) aan de hongerstakers zou hebben gedaan in het kader of na de stopzetting van hun acties is mijn antwoord duidelijk: een vreemdeling die dusdanig verzwakt is dat hij niet naar zijn land van herkomst kan worden verwijderd omdat zijn verwijdering materieel niet mogelijk is (de luchtvaartmaatschappijen zullen weigeren hem te vervoeren) en zou strijdig zijn met de mensenrechtenverdragen, kan tijdelijk op ons grondgebied blijven, om weer op krachten te komen.

7) Met betrekking tot uw vraag inzake het aantal personen die nog op het grondgebied verblijven en de verblijfstitels waarover ze beschikken, kan ik u meedelen dat er steeds tijdelijke verblijfstitels werden toegekend, doorgaans met een beperkte duur van drie maanden (attest van immatriculatie).

Wanneer ze hersteld zijn, zijn er twee mogelijkheden: ofwel hebben ze een aanvraag tot het bekomen van een machtiging tot verblijf ingediend, in welk geval het dossier op individuele basis onderzocht wordt, in functie van de elementen van het dossier, zoals gebruikelijk is voor elk dossier dat door de Dienst Vreemdelingenzaken onderzocht wordt; ofwel hebben ze geen verblijfsaanvraag ingediend. In het laatste geval wordt hen een bevel om het grondgebied te verlaten afgegeven.