Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-27

van Geert Lambert (SP.A-SPIRIT) d.d. 23 oktober 2007

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Turkije - Toestemming van het Parlement - Invasie in Irak

Turkije
Irak
oorlog
toetreding tot de Europese Unie
Koerdische kwestie
NAVO
internationale rol van de EU

Chronologie

23/10/2007Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/11/2007)
20/12/2007Dossier gesloten

Vraag nr. 4-27 d.d. 23 oktober 2007 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 17 oktober 2007 gaf het Turkse parlement de regering groen licht om Irak binnen te vallen. Turkije zint al langer op een invasie om komaf te maken met de PKK-kampen in het buurland. In de goedgekeurde motie wordt een belangrijke manoeuvreerruimte gelaten aan het Turkse leger aangezien gesteld wordt dat de Turkse operaties de Noordelijke regio en de aangrenzende zones mogen viseren.

Sommigen zien hierin een aanwijzing dat het Turkse leger niet alleen de terroristische organisatie PKK mag viseren maar ook de Koerdische Regionale Regering en vooral de olierijke stad Kirkoek. Volgens Devlet Bahçeli, de leider van de nationalistische partij MHP, is het werkelijke doel het verhinderen van de creatie van een onafhankelijk Koerdistan. Ook de president van de Koerdische regio, Masud Barzani, wordt geviseerd omwille van zijn vermeende steun aan de PKK.

De Europese Unie heeft een belangrijke rol te spelen als behoeder van de vrede. De Unie kan het missen als kiespijn dat een kandidaat-lidstaat een militaire invasie plant, onder meer omwille van een binnenlands probleem. Het onderdrukte Koerdische volk heeft in Turkije nog steeds niet dezelfde rechten als de Turkse inwoners en het Turkse leger is bereid alles te doen om een burgerrechtenbeweging de kop in te drukken.

Toch kijkt de Unie de andere kant op. Ook de NAVO, die toch betrokken partij is, houdt de lippen op elkaar.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

- Wat is het standpunt van de Belgische regering over een Turkse invasie in Irak?

- Vindt de geachte minister dat Turkije in geval van een invasie in Irak uitzicht kan blijven hebben op lidmaatschap van de Europese Unie?

- Is België voorstander van een actieve rol van de Europese Unie om Turkije en de PKK aan de onderhandelingstafel te krijgen?

- Is België voorstander van een signaal vanuit de NAVO dat Turkije er beter aan doet om geen oorlog in Irak uit te lokken?