Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-266

van Geert Lambert (SP.A-SPIRIT) d.d. 30 januari 2008

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Overlijden - Meldinsplicht door het gemeentebestuur - Naaste familie van de overledene

sterftecijfer
gemeente
gezin
verwantschap
informatie

Chronologie

30/1/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/2/2008)
19/3/2008Antwoord

Doorverwezen aan : schriftelijke vraag 4-785

Vraag nr. 4-266 d.d. 30 januari 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs kwam me het verhaal ter ore van iemand die via het internet heeft moeten lezen dat zijn moeder drie maanden eerder gestorven was. Enige tijd vroeger had dit scenario zich al voor gedaan. Toen deze persoon aan het surfen was op het internet ontdekte hij de naam van zijn vader in een lijst van overleden parochianen. Hij was toen al anderhalf jaar dood.

Veel mensen zijn vaak niet op de hoogte van het overlijden van familieleden. Dat is jammer en in het geval van ouders pijnlijk. Dat gebeurt omdat mensen elkaar uit het oog verliezen, omdat afstammelingen verder van huis gaan wonen, omdat er ruzie is, omdat kinderen werden geplaatst, omdat mensen ontworteld geraken uit de familiale levensfeer of omdat ze na een scheiding contact verliezen met een ouder of grootouder. De tijd dat families in elkaars omgeving, in dezelfde straat of in dezelfde gemeente, bleven wonen is voorbij.

Deze problematiek groeit. Dat is ook logisch, het begrip “familie” is aan sterke verandering onderhevig. De samenleving en haar instituties moeten zich daar aan aanpassen.

Ieder kind heeft recht op informatie, dat staat in de kinderrechten. Maar ook volwassen zouden geďnformeerd moeten worden over het overlijden van de eigen ouder(s). Om zeker te zijn dat alle kinderen, ongeacht de leeftijd, op de hoogte zijn, zouden de gemeentelijke overheden de nodige acties moeten ondernemen. Zij zouden er minstens voor moeten zorgen dat ouders, kinderen en kleinkinderen op de hoogte worden gebracht. Daarna kan iedereen zelf beslissen wat te doen met het bericht van overlijden.

Momenteel wordt men enkel op hoogte gebracht in het licht van de erfenis en de verdeling van de goederen van de overledene(n).

In het kader van deze problematiek stel ik de volgende vragen:

Bestaat er dergelijke meldingsplicht voor gemeenten?

Indien zo’n meldingsplicht niet bestaat, zou het niet goed zijn om die in te voeren? Zo niet, waarom niet?

Ziet u de mogelijkheid deze meldingsplicht uit te voeren in alle discretie en zonder de privacy van de familieleden te schenden?

Bent u bereid hierover met de lokale besturen overleg te plegen?

Antwoord ontvangen op 19 maart 2008 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag.

Ik wens er de aandacht van het geachte lid op te vestigen dat de aangifte van een overlijden en de voor de ambtenaar van de burgerlijke stand hieruit voortvloeiende verplichtingen worden geregeld door het Burgerlijk Wetboek, wat tot de bevoegdheden behoort van mijn collega de minister van Justitie, aan wie ik deze vraag heb overgemaakt.