Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2599

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 12 januari 2009

aan de minister van Maatschappelijke Integratie, Pensioenen en Grote Steden

Belgische pensioenfondsen - Reservetekorten - Herstelplan

aanvullend pensioen
pensioenregeling
Financial Services and Markets Authority
spaartegoed
monetaire crisis
beleggingsmaatschappij
verzekeringsmaatschappij
verzekeringsproduct
financiële solvabiliteit
levensverzekering
boekhoudkundige reserve
bescherming van de consument
pensioenfonds

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-886
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5542

Vraag nr. 4-2599 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

“De Nederlandsche Bank” (DNB) heeft van verschillende Nederlandse pensioenfondsen een melding ontvangen van een reservetekort, aldus een Nederlandse krant.

De betreffende fondsen is gevraagd een herstelplan te schrijven waarin wordt aangegeven op welke wijze ze hun financiële positie willen herstellen. Dit schrijft DNB maandag in een schrijven aan de pensioenfondsen.

Volgens de toezichthouder hebben de kredietcrisis, de dalende rente en de negatieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal geleid tot een daling van de dekkingsgraad. Dit is de mate waarin een pensioenfonds kan voldoen aan zijn toekomstige verplichtingen.

De financiële buffers van een op de drie Nederlandse pensioenfondsen zijn inmiddels gezakt tot onder de grens die werd vastgelegd door de Nederlandse Nationale Bank, bleek vorige week uit cijfers van de pensioenconsultant Mercer. De onderzoeker bekijkt dagelijks hoe het is gesteld met de dekkingsgraad bij vierennegentig van de zevenhonderd Nederlandse pensioenfondsen. Een maand geleden was de dekkingsgraad nog bij een vijfde van de pensioenfondsen te laag.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Hebben het Commissie voor Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) of andere diensten weet van pensioenfondsen die een reservetekort zouden hebben? Zo ja, om hoeveel fondsen gaat het en welke bedragen en hoeveel pensioenspaarders zijn hiermee gemoeid? Kan de geachte minister dit uitvoerig toelichten?

2. Hoeveel bedraagt de gemiddelde dekkingsgraad van de Belgische pensioenfondsen en kan de ontwikkeling van de dekkingsgraad worden aangeven op kwartaalbasis van deze fondsen? Is er sprake van een negatieve tendens?

3. Kan er aangeven worden welke waarborgen er zijn wat betreft het toezicht op de Belgische pensioenfondsen en volstaan deze, gezien de negatieve ontwikkelingen op de beurzen, de problemen tengevolge de credit crunch en de toegenomen inflatie?

4. Is er behoefte aan een herstelplan bij één van de pensioenfondsen die in ons land gevestigd zijn en kan dit uitvoerig worden toegelicht?