Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2437

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven en Institutionele Hervormingen

NMBS - Reizigers met beperkte mobiliteit - Aantallen

reizigersvervoer
faciliteiten voor gehandicapten
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
lichamelijk gehandicapte
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
13/2/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1825

Vraag nr. 4-2437 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In haar Jaarverslag 2007 kan de NMBS-groep een stijging van het aantal treinreizigers met 4,9 % voorleggen. Graag had ik geweten of deze stijging zich ook voordoet bij een bijzondere categorie treinreizigers, met name personen met een beperkte mobiliteit.

Ik ga ervan uit dat de spoorwegmaatschappij in deze over de nodige meetinstrumenten beschikt. Het antwoord op een vroegere schriftelijke vraag van mijnentwege (nr. 4-1026) leert immers dat de NMBS-groep de toegankelijkheid van haar diensten voor mensen met een beperkte mobiliteit terecht als een prioriteit beschouwt. Het uitbouwen van een degelijk beleid ter zake is niet mogelijk zonder een aantal essentiële cijfergegevens.

Graag had ik dan ook een antwoord verkregen op volgende vragen :

Over welke meetinstrumenten beschikt de NMBS om de evolutie in het aantal reizigers met een beperkte mobiliteit in kaart te brengen ? Indien de NMBS niet over meetinstrumenten beschikt, acht de geachte minister het dan wenselijk dat deze aangemaakt worden ? Kan zij een timing geven voor haar eventuele initiatieven ?

Hoeveel "aanvraagformulieren voor assistentie", downloadbaar op de NMBS-website, werden de afgelopen vijf jaren ingediend ? Graag had ik de cijfers opgesplitst per jaar en per provincie of desnoods per gewest.

Hoeveel oproepen met de bedoeling de treinreis van een persoon met een beperkte mobiliteit te melden, liepen de voorbije vijf jaren binnen bij de infocentrale van de centrale klantendienst van de NMBS ? Graag had ik de cijfers opgesplitst per jaar en per provincie of desnoods per gewest.

Antwoord ontvangen op 13 februari 2009 :

Voorafgaand: korte historiek van de mogelijkheden om assistentie aan te vragen

Voor 2006 diende de reiziger met beperkte mobiliteit zich te richten tot zijn vertrek- of bestemmingsstation met zijn vraag om assistentie. Vanaf 2006 kon hij zich bovendien richten tot de infocentrale van de Centrale Klantendienst van NMBS Reizigers. Sinds 1 november 2008 centraliseert dit call center àlle aanvragen van personen met beperkte mobiliteit die assistentie wensen bij hun reis. In bepaalde stations kan de reiziger met beperkte mobiliteit, niet-rolstoelgebruiker, nog steeds gewoon naar het station stappen zonder reservering vooraf. Hij heeft dan wel geen garantie geholpen te kunnen worden.

Meetinstrumenten voor de evolutie van het aantal reizigers met beperkte mobiliteit

Van de periode voor 2006 zijn geen centrale gegevens voor analyse beschikbaar, deze werden slechts op lokaal vlak bijgehouden. Vanaf 2006 hield het call center een beperkte databank bij, hoofdzakelijk in functie van de behandeling van de aanvragen. Vanaf 1 november 2008 worden echter alle details van de aanvragen in een centrale databank geregistreerd. Op deze manier zal de NMBS-Groep in de toekomst over een meetinstrument beschikken dat meer inzicht kan verschaffen in het reisgedrag van de klanten die op deze service een beroep doen.

Aantal aanvraagformulieren voor assistentie

Sinds 9 september 2008 bestaat voor personen met beperkte mobiliteit de mogelijkheid om via de website van de NMBS assistentie aan te vragen bij een reis. Cijfers op jaarbasis over het gebruik van dit online aanvraagformulier kunnen bijgevolg nog niet verstrekt worden.

Aantal oproepen voor assistentie bij de infocentrale

2006: 1.052 oproepen

2007: 1.285 oproepen

De gegevens voor 2006 en 2007 laten geen splitsing per regio of per provincie toe. Met de huidige centrale databank behoren dergelijke gegevensanalyses wel tot de mogelijkheden.