Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-238

van Geert Lambert (SP.A-SPIRIT) d.d. 24 januari 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Terrorismeverdachten in Guantanamo Bay - Overname door de Europese landen - Stand van zaken in België

terrorisme
gedetineerde
krijgsgevangene
Verenigde Staten
rechten van de mens
Europa
strafgevangenis
Cuba
overbrenging van gedetineerden

Chronologie

24/1/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 28/2/2008)
27/2/2008Antwoord

Vraag nr. 4-238 d.d. 24 januari 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 11 januari 2008 had ik een onderhoud met een medewerker van de Amerikaanse ambassade in het kader van een manifestatie tegen het opsluiten van terrorismeverdachten op Guantanamo zonder enige vorm van proces.

De diplomaat vertelde mij dat sommige Europese landen weigeren om gevangenen die onschuldig bleken op te vangen onder de voorwaarden van de Verenigde Staten.

Vandaar volgende vragen aan de geachte minister:

- Hebben de Verenigde Staten de Belgische regering reeds gevraagd om gevangenen van Guantanamo over te nemen?

- Heeft de Belgische regering in voorkomend geval geweigerd?

- Wat zijn de voorwaarden die de Verenigde Staten stellen aan de uitleveringen?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2008 :

België heeft zich, net zoals haar Europese partners, duidelijk uitgesproken voor een sluiting van Guantanamo. In een land dat de mensenrechten en de Rechtsstaat respecteert, is Guantanamo een anomalie.

Ik verheug me er dus op dat president Bush de wil van de Amerikaanse regering heeft bevestigd om dit detentiecentrum te sluiten.

Het idee dat Europese landen gevangenen van Guantanamo die de Verenigde Staten niet meer wensen te houden, zouden kunnen opvangen op hun grondgebied, circuleert al een tijdje, in het bijzonder via bepaalde NGO's. Er is geen enkele gemeenschappelijke positie van de Europese Unie over dit onderwerp.

Ik kan u bevestigen dat de Belgische overheden door de Verenigde Staten hierover werden benaderd. Gelet op het feit dat de regering zich toen in lopende zaken bevond, waren de Belgische overheden niet in staat om een positief gevolg te geven aan deze Amerikaanse vraag.

Sindsdien werd mijn departement hierover niet meer gecontacteerd door de Verenigde Staten. Indien België een nieuwe formele vraag zou krijgen over dit dossier, zal deze vraag uiteraard worden onderzocht door de verschillende bevoegde Belgische overheden. Zo zullen ondermeer de mogelijke geëiste voorwaarden van de Verenigde Staten voor de overbrenging van deze gevangenen en hun conformiteit met zowel het internationale als het interne recht worden bestudeerd.

Ik wens er ook aan te herinneren dat de verantwoordelijkheid over de sluiting van Guantanamo en het lot van de gevangenen die er zich bevinden, toekomt aan de Verenigde Staten.